A legnagyobb európai hitelminősítő az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás után, Londonban kiadott kommentárjában "egyértelműen a helyes irányba tett lépésnek" nevezte a kongresszusi megállapodást. A Fitch kiemelte ugyanakkor azt a véleményét is, hogy az Egyesült Államoknak, csakúgy, mint az európai országok zömének, kemény adó- és kiadási döntésekkel kell szembenéznie - ráadásul gyenge gazdasági növekedési környezetben -, ha az államháztartási hiányt és az államadósságot középtávon "biztonságosabb szintekre" kívánja csökkenteni.

A Fitch Ratings szerint a kedden megszületett egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok "AAA" adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitszint elérésére.

Obama: ez csak az első lépés volt

Az adósságplafon emeléséről és a kiadáscsökkentésről szóló kompromisszum csak az első lépés volt, két párt képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentése érdekében - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden, a Fehér Ház Rózsakertjéből közvetített televíziós beszédében.

Az elnök néhány perccel az után beszélt, hogy a szenátus elfogadta az adósságplafon emeléséről és a hozzá kapcsolt deficitcsökkentési lépésekről kötött kompromisszumos törvénytervezetet. A képviselőház hétfőn szavazta meg a megállapodást.