Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch londoni elemzői 13 országot vizsgáltak, köztük az összes közép- és kelet-európai EU-gazdaságot, valamint Szerbiát és Észak-Macedóniát. A várakozásuk szerint a térségben 2023 egészében - a mediánütemet számolva - 1,1 százalékos gazdasági növekedés várható reálértéken.

A koronavírus-járvány okozta visszaesést nem számolva, 2012 óta ez lenne a leglassabb GDP-növekedés ezekben az országokban. A hitelminősítő előző, júniusban kiadott prognózisa ugyanerre a régióra még 3 százalékos jövő évi mediánnövekedést valószínűsített.

Magyarországon az idei év egészére 5,1 százalékos, 2023-ra 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Az idei magyar GDP-növekedésre szóló prognózist javították, mivel júniusi globális prognózisban még 3,9 százalékos növekedést jósoltak a magyar gazdaságban 2022-re.

A magyar hazai össztermék jövő évi bővülésének mértékére adott előrejelzést azonban a Fitch - a vizsgálatba bevont többi országhoz hasonlóan - jelentősen visszavette, mivel a júniusi prognózisban még 3,2 százalékos magyar GDP-növekedés szerepelt 2023 egészére.

A hitelminősítő ugyanakkor 2024-re már gyorsuló növekedési ütemeket vár a térségben. A magyar hazai össztermék a 2023-ra várt 0,9 százalék után 2024-ben 3,7 százalékkal bővülhet reálértéken.

Itt várják a leglendületesebb kilábalást 2024-re: a cég arra az évre Lengyelországban 2,3 százalékos, Csehországban 2,9 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Marad a magas infláció jövőre Magyarországon

A vizsgált országok inflációjának mediánüteme az idén 13,1 százalék lesz, az 1990-es vége óta a leggyorsabb. Jövőre az így számolt térségi infláció a cég várakozása szerint egyszámjegyű tartományba, 9,2 százalék környékére lassulhat, elsősorban a gazdasági növekedés lassulása és az energiaár-inflációban érvényesülő bázishatások miatt.

Lengyelországban és Magyarországon azonban a Fitch Ratings még 2023-ban is 14,2 százalékos, illetve 15,5 százalékos átlagos inflációt valószínűsít, mindenekelőtt az energiaárak lassabb ütemű átszűrődése miatt.

Az idei évre a hitelminősítő Észtországban várja a térségen belül a legmagasabb inflációt 20,5 százalékos ütemmel. Magyarországon a Fitch Ratings csütörtöki előrejelzése szerint 2022 egészében 15 százalékos infláció várható.

2024-re 3,8 százalékos mediánütemű inflációt valószínűsítenek a vizsgált térség egészére; Magyarországon 4,2 százalékos átlagos inflációval számolnak arra az évre - írta az MTI.