Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Fitch felidézte, hogy a koronavírus omikron variánsának megfékezésére érvénybe léptetett kínai korlátozások - köztük a kereskedelmi csomópontként működő Sanghajban elrendelt, kiterjedt zárlatok - március közepe óta komoly mobilitási fennakadásokat okoznak.

Úgy tűnik, hogy a járvány terjedését mára jórészt sikerült ellenőrzés alá vonni, de a havi aktivitási adatok 2020 eleje óta nem mért mélységekbe süllyedtek, és a kínai ingatlanszektorban zajló folyamatok is változatlanul az ágazat gyenge teljesítményére utalnak - idézi a Fitch Ratings elemzését az MTI.

A hitelminősítő közölte: ebben a környezetben - különösen a korlátozások enyhítésének óvatos üteme miatt - egyre nagyobb lefelé ható kockázatokat lát arra az előrejelzésére is, amely szerint a kínai hazai össztermék (GDP) az idei év egészében 4,3 százalékkal növekszik.

A Fitch hangsúlyozza, hogy a kínai gazdaság teljesítménye tavaly 8,1 százalékkal bővült. A cég közölte ugyanakkor, hogy 2022 második felétől az aktivitás élénkülésére számít, és 2023-ra 5,2 százalékos GDP-bővülést valószínűsít a kínai gazdaságban - írja az MTI.

A minap egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service is bejelentette, hogy rontotta a kínai gazdaság idei növekedésére adott prognózisát a koronavírus-járvány elleni korlátozások miatt.

Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Moody's közölte: az eddigi előrejelzésében szereplő 5,2 százalék helyett 4,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2022-re a kínai gazdaságban.

A Moody's is azzal számol ugyanakkor, hogy a későbbiekben élénkül a kínai gazdaság aktivitása. A cég ennek alapján jövőre 5,3 százalékra gyorsuló kínai növekedéssel számol. A Moody's "A1" osztályzatot tart érvényben a kínai államadósságra; ez azonos a Fitch "A plusz" kínai államadós-besorolásával. A kínai szuverén osztályzatot a Fitch Ratings-hez hasonlóan a Moody's is stabil kilátással tartja nyilván.