Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett éves szektorelemzésében. A Fitch ezért e bankpiacoknak romló kilátást adott, hangsúlyozva, hogy ez a fő tényezője a régió egészének bankrendszereire megállapított romló kilátásnak.

Az elemző cég szerint a bolgár, a horvát, a román és a szlovén bankrendszer jobb pozícióban van, és ezeken a piacokon a kockázatok egyenlege jórészt semleges.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy a közép- és kelet-európai bankok egyéni osztályzataira megállapított külön besorolási kilátások 84 százaléka stabil, 8 százaléka pozitív, ami a kormányzati és részvényesi támogatási hajlandóságot tükrözi. Kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a pozitív osztályzati kilátások mindegyike bolgár bankok besorolásaira érvényes; ennek fő tényezője az, hogy Bulgária államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát is pozitív kilátással tartják nyilván.

Két román bank kilátása negatív, mivel a Fitch a román szuverén osztályzatra is negatív kilátást tart érvényben.

Magyarország maradt BBB-szinten

A Fitch Ratings a magyar szuverén besorolások felülvizsgálatára kitűzött két idei időpontban, január 28-án és július 22-én egyaránt változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

A szerdai térségi szektorelemzésben a magyar bankrendszerről azt állapították meg, hogy a magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak, mindenekelőtt a jelentősen lassuló gazdasági növekedés miatt.

A Fitch előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) jövőre 0,9 százalékkal bővül a cég által az idei évre várt 5,1 százalékos növekedés után. A magyar bankok működési környezetéből eredő kockázatokat a bankrendszerben végrehajtott számos állami beavatkozás is erősíti.

A cég várakozása szerint a magyar bankszektor eszközminőségi mérőszámai jövőre csak mérsékelten romlanak, elsősorban az egyes hiteltípusok kamatainak befagyasztása miatt, a bankrendszer egésze pedig továbbra is tisztes nyereségességgel számolhat az erőteljes kamatjövedelem-generáló kapacitások révén.

Valószínűleg ugyancsak robusztus marad a magyar bankok tőkeellátottsága és likviditási pozíciója, és ez alátámasztja a bankszektor stabilitását

- áll a Fitch Ratings szerdai elemzésében, ugyanakkor a magyar gazdaság növekedésének lassulása növeli jövőre a banki kinnlevőség-állomány minőségére nehezedő nyomást.

Emelkedhet a nem teljesítő hitelek aránya

A Fitch azzal számol, hogy a magyar bankrendszer követelés-portfolióján belül 2023 végéig 5 százalék körüli szintre emelkedik a nem teljesítő hitelek aránya az idei év első felének végén mért 3,6 százalékról.

A Moody's Investors Service nemrégiben negatívra rontotta az addigi stabilról hat európai bankrendszer, köztük a magyar kilátását. A Moody's ezt azzal indokolta, hogy ezekben a gazdaságokban tovább romlanak a működési feltételek, és ez gyengíti a bankok kinnlevőség-portfolióinak minőségét, nyereségességüket és finanszírozási hozzáférésüket.

A cég a magyar mellett a német, az olasz, a cseh, a lengyel és a szlovák bankrendszer kilátását módosította negatívra.

A magyar bankrendszerről összeállított külön elemzésében a Moody's közölte, hogy várakozása szerint a magyar hazai össztermék növekedési üteme az idei évre valószínűsíthető 5,5 százalékról 2023-ban 0,8 százalékra lassul. A Moody's tavaly egy fokozattal a jelenleg is érvényes "Baa2"-re javította a magyar államadós-osztályzat besorolását, amelynek kilátása azóta is stabil.