Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem lenne háború Ukrajnában, idén minden Kína lassulástól szólna. Fájdalmasak a Covid elleni korlátozások, várhatóan a kiemelt fontosságú építőiparban is lassulás lesz, aminek már látszanak a jelei. A kutatások ráadásul azt mutatják, hogy mind a gyártói, mind a szolgáltatói szektorokban működő cégek kifejezetten negatívan ítélik meg a kilátásaikat a világ második legnagyobb gazdaságában – mondta egy elemzői háttérbeszélgetésen John Ashbourne, a Fitch Solutions elemzőcég vezető globális közgazdásza.

Összességében magas inflációra, gazdasági lassulást okozó kamatemelésekre, és az ukrán háborún túli egyéb kockázati forgatókönyvekre kell felkészülni, amelyek miatt általánosságban drágulás lesz például az utazásban, vagy a szállítmányozásban.

Nem minden rossz hír, de azért többnyire rossz hírek vannak

-    értékelte a globális helyzetet Ashbourne.

Nincs mese, kamatot kell emelni

Idén 2 százalékra emelkedik az alapkamat Egyesült Államokban, és az eddig kitartó Európai Központi Bank is kamatot kell emeljen a negyedik negyedévben.

Mindenhol komoly kamatemelések vérhatók, a nagy kivétel Oroszország, ahol a jegybanktól 700 bázispontos csökkentést várnak idén, ahogy igyekeznek megmenteni a gazdasági növekedést valamilyen szinten.

Szintén különutas Törökország, ahol a jegybank nem hajlandó szigorítani, emiatt a líra gyengül, úgy, hogy, az ország sok fontos terméket importál. Legutóbb összességben 70 százalékra nőtt az inflációs ráta, a Fitch Solutions szerint éves átlagban várhatóan 64 százalék lesz a mutató.

Miután már elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás az eurozónában is, Ashbourne arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlődő piacok veszíthetnek a gyorsabb kamatemelésekkel a vonzerejükből a befektetők szempontjából.

Ezzel összezár a fejlett és fejlődő piacok közötti növekedési eltérés, és ez rányomja a bélyegét a további növekedési kilátásokra is, vagyis nehezebbé, vagy legalábbis drágábbá válik egy fejlődő ország költségvetésébe piaci forrásokat bevonni.

Tarolhatnak az olajexportálók

Ami kevés jó hír látszik rövidtávon a világgazdaságban, az szinte mind az olajexportáló országokat érinti. Guyana lehet például nagy nyertes, 46 százalékkal emeli idén olajkitermelését. Más olajexportáló országok is örülhetnek, a megnőtt árak és kereslet megmarad, ezzel pedig bevételeik is nőnek.

A fejlődő piacok közül Ashbourne várakozása szerint India száguld idén, miközben a Fitch Magyarország esetében valamivel 2 százalék feletti növekedést vár. Ez jócskán elmarad a kormányzati és egyéb piaci prognózisoktól is.

Gyors és nagy fordulat is lehet az olajáraknál, ha gyorsan visszakerül az orosz olaj az ellátásba, például egy embargókat feloldó megállapodás után. Egyelőre a kínálat  felfutása jócskán gyorsabb mint a kereslet növekedése, így erre azonnal reagálnának az árazások. Ha legalább egy kiegyenlített szintre beállnak az árak, már az is komoly pozitívum lenne az infláció alakulásában.

Nem fog az eurozóna recesszióba esni, leginkább Németországnak fog fájni a mostani helyzet. Ezzel együtt el kell ismerni, hogy egy ilyen forgatókönyvnek most sokkal nagyobb a kockázata mint korábban - mondta Ashbourne.

Oroszország ellopta Kínától a válság rivaldafényét

Ha nem indította volna meg Oroszország az ukrán háborút, idén Kína egyre aggasztóbb gazdasági visszaesése lenne a legfontosabb téma a globális közgazdaságtanban.

Idén további lezárások lesznek Kínában, ahol még továbbra is fenntartják a Coviddal szembeni zéró toleranciát. Már az is figyelemre méltó, hogy annyira amennyire fenn tudják tartani a logisztikai működést, és csak annyi fennakadás és késé van, amit a megrendelők érzékelnek - mondta Ashbourne.

Kínában amiatt is aggódhatnak, hogy egyre jobban visszaesik az export, mivel egyszerűen visszaesett a kereslet a fejlett gazdaságokban. Belső oldalon az ingatlanfinanszírozás sajátosságai miatt sokaknak be van ragadva a megtakarításuk elakadt ingatlan-beruházásokba, így az ő magasabb fogyasztásukra sem lehet számítani a gazdasági növekedés szempontjából.