Az Egyesült Államok kapcsán a Fitch a júliusi kiadványban becsült 1,8 százalékról 1,4 százalékra csökkentette idei növekedési előrejelzését. A cég vezető közgazdásza ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az amerikai gazdaság esetében ez a leggyengébb éves teljesítmény lehet 2009 óta. Ennek magyarázata az energiaszektor gyengélkedésében, az alacsony külső keresletben és a korábbi dollárerősödésben keresendő - írja a Portfolio.

Összességében a Fitch szerint a fejlett világ átlagos növekedése 2016-18 között aligha haladja majd meg érdemben a másfél százalékot, amit 2011-15 között láthattunk, vagyis nem tud majd gyorsulni a globális növekedés. Ráadásul a cég arra figyelmeztet, hogy a lefelé mutató kockázatok növekedtek.

A populizmus növekedése több fejlett országban a növekvő kereskedelmi protekcionizmus előjele, az eurózónában pedig a töredezettséget erősíti. Ez a két tényező pedig növeli a bizonytalanságot és rontja a magánberuházások kilátásait - mondta a kiadvány kapcsán Brian Coulton, a Fitch vezető közgazdásza.

A politika mellett a hitelminősítő szerint a másik probléma, hogy a globális jegybankok gazdaságélénkítő lehetőségei csökkennek. A tartósan alacsony és negatív kamatok, a bankok romló nyereségessége és a jegybankok egyre bonyolultabb élénkítési eszközei, valamint a megtakarítók csökkenő kamatbevételei rontják a transzmissziós mechanizmust - olvasható a cég közleményében.

Részben a monetáris politika tehetetlensége miatt a Fitch szakértői azt gondolják, hogy egyre több országban fordul majd a figyelem a fiskális lépések felé a gazdaság élénkítése érdekében. Sok országban azonban a magas adósság miatt korlátozott a költségvetési lazítás tere.

A hitelminősítő várakozásai szerint a közeljövőben a Fed less az egyetlen nagy jegybank, mely szigorít kondícióin. Kiemelik, hogy a jegybank döntéshozói már lefektették egy decemberi kamatemelés alapjait, így az év végén meg is történhet a régen várt lépés. Az EKB kapcsán arra számítanak, hogy a jegybank meghosszabbítja majd eszközvásárlási programját a jövő márciusi időpont utánra is. A Bank of Japannál pedig azt emeli ki az elemzés, hogy a nemrég bemutatott új monetáris eszköztár további lehetőséget nyújthat a kamat csökkentésére.