Más nagy londoni házak véleménye szerint azonban Olaszország ezzel együtt is jó eséllyel jelentős külső segítségre szorul, és még így is egy évtizedig eltarthat versenyképességének visszaszerzése.

A Fitch csütörtöki elemzésében "biztatónak" nevezte a csomagot, amely a cég szerint azt az üzenetet közvetíti a piacnak, hogy Mario Monti kormánya hiteles költségvetési konszolidációs program végrehajtására törekszik.

A legnagyobb európai hitelminősítő az olasz szuverén adósságra jelenleg elsőrendű befektetői "A plusz" besorolást tart érvényben, de leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. A negatív kilátás a Fitch Ratings szerint azt tükrözi, hogy Olaszországnak jelentős szerkezeti reformokat kell végrehajtania a gazdasági növekedés serkentése végett, és demonstrálnia kell, hogy a jövő évi "sűrű" törlesztési menetrend indulása előtt továbbra is van hozzáférése a kötvénypiacokhoz.

Más nagy londoni elemzőházak szerint ugyanakkor Olaszország kilátásai változatlanul komorak.

A Capital Economics - a City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza - csütörtöki kommentárjában azt jósolta, hogy Olaszországnak éveken át külső pénzügyi segítségre lesz szüksége, és ahhoz is évekig tartó, "igen fájdalmas" kiigazító intézkedésekre lesz szükség, hogy az olasz közadósság-ráta fenntartható szintre csökkenjen.

A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint az olasz gazdaság teljesítménye - a 0,5 százalékos visszaesést prognosztizáló kormányzati várakozás helyett - 1,5 százalékkal csökken 2012-ben. A Capital Economics szakértőinek becslése szerint a hazai össztermékhez mért olasz államadósság-ráta ennek következtében 2013-ra meghaladja a 130 százalékot.

A cég azzal számol, hogy Olaszország még jelentős külső pénzügyi segítség esetén is egy évtizednyi vagy még tovább tartó "küszködés" árán lesz csak képes helyreállítani versenyképességét, és stabilizálni közfinanszírozási helyzetét.