Az Európai Bizottság a héten kedden a költségvetési terv felülvizsgálatára és szigorúbb kiadási korlátozásokra szólította fel a portugál kormányt. A módosításokról alkotott véleményét pedig pénteken, a kormány törvénytervezetének parlament elé terjesztésével egy időben hozta volna nyilvánosságra.

A törvénytervezetet elfogadtuk - mondta a portugál kormány szóvivője az AFP hírügynökségnek. Részleteket nem mondott, a törvénytervezetet csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy a parlamenti képviselők megismerkedhettek annak tartalmával.

Szerdán a portugál kormány egy illetékese közölte, hogy az Európai Bizottság nyomására csökkentették a tervezett költségvetési hiányt és a gazdasági növekedési előrejelzést. A költségvetési hiánycélt az egy héttel korábban bejelentett GDP-arányos 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentették, a GDP-növekedési előrejelzést pedig 2,1 százalékról 1,9 százalékra fogták vissza - közölte a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

Most már helyeselnek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a portugál mentőcsomag eredményeinek harmadik utóértékelésére Lisszabonban tartózkodó küldöttségének csütörtöki jelentése szerint a költségvetési terv a költségvetési szigor lazulására utal.

A portugál reformeredmények vizsgálatán szintén részt vevő küldöttség a Bizottsági és Európai Központi Bank (EKB) képviseletében megállapította: a strukturális reformok veszítettek lendületükből 2015-ben, fokozni kell a strukturális deficit csökkentésére tett erőfeszítéseket.

A portugál kormány helyes irányba mutató javaslatokkal élt - jelentette ki Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos a bizottság téli gazdasági jelentésének bemutatása alkalmából csütörtökön Brüsszelben, hozzátéve, hogy lenne azonban még mit tenni és remélem néhány órán belül sikerül is ebben megállapodnunk.