Ha valaki az interneten vásárol vonatjegyet a lengyel vasúttársaságtól, többet kell fizetnie érte, mintha kimenne az állomásra és személyesen venné meg jegyét. Miért ragaszkodik a PKP, azaz a Lengyel Államvasutak a régi módszerekhez? - teszi fel a kérdést a Gazeta Wyborcza.

A különbségre jó példa az az utazás, amelyen a fővároson át Wroclawból Bialystokba juthat el a vonatozó. Ha az első osztályt választja, akkor az online jegyvásárlás esetén 49 zlotyval (3600 forint) fizet többet. Ráadásul ezt az utat csak a PKP-n keresztül bonyolíthatják le a vasutat választó utazók.

A PKP sajtóosztályának képviselője elismerte, hogy ez így van, és azt kérte az utazóközönségtől, hogy mielőtt jegyet venne, ismerkedjen meg az InterCity online jegyvásárlásának szabályaival, amely megtalálható a cég honlapján.

Aki pórul járt, az némi bürokratikus ügymenet árán visszaszerezheti a pénzét: ki kell tölteni a szabványos reklamációs adatlapot, ezen lehet a vasúttársasághoz fordulni jóvátételért. Igaz, a cég azt is közölte, hogy ezeken a szabályokon még idén változtatni akarnak.

További hátránya az internetes jegyvásárlásnak, hogy ezen a csatornán nem lehet megvásárolni a család minden tagjának a beugróját: például a kutyáknak, a macskáknak vagy szállítandó a bicikliknek nem lehet a világhálón megvenni a jegyét.