A szlovák kabinet döntése értelmében az egységes nagyságú nyugdíjemelés azt eredményezi, hogy az arányokat tekintve a kisnyugdíjasok jobban járnak, mint a magasabb nyugdíjjal rendelkezők. A fix összeget a nyugdíjas-infláció (az árkosárban a nyugdíjasok vásárlókra jellemző termékek, szolgáltatások szerepelnek) és az átlagnyugdíj alakulásának mértékéből számítják ki.

Pravda napilap számításai szerint ha már 2012-ben életbe lépne az új típusú számítás, akkor egy 300 eurós öregségi nyugdíj 314,07 euróra emelkedne (a svájci indexálással csupán 311,10 euróra), viszont egy 800 eurós nyugdíj is csak 14,07 euróval emelkedne, miközben a svájci indexálás 29,60 eurós növekményt tenne lehetővé. Jozef Mihál munkaügyi miniszter szerint ez bizonyos szolidaritást feltételez a régi, 2004 előtt visszavonult nyugdíjasokkal.

A rendszer mindössze 3 évig lenne életben, 2017-től már csak a nyugdíjas-infláció mértéke számítana, ami gyakorlatilag valamennyi nyugdíjas számára, ha csekély mértékben is, de előnytelen. Mihál közölte, további változást jelent, hogy "a nyugdíjkorhatár emelése már nem politikai döntés lesz, hanem a születéskor várható átlagos élettartamtól függ majd, vagyis ha magasabb lesz a várható átlagéletkor, emelkedni fog a nyugdíjkorhatár.