Egy lépésben kellene jövő januártól 200 ezer forintra emelni a magyar minimálbért, majd utána hasonló ütemben folytatni a legkisebb bérek felzárkóztatását - írja a Népszava. Legalábbis a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ilyen tartalmú többéves bérmegállapodást tudna támogatni – mondta Kordás László, a MASZSZ elnöke. Ha csak több lépcsőben emelnék a legkisebb béreket, akkor már eleve a 220-230 ezer forintot kellene megcélozni.

A hazai legkisebb fizetések ugyanis jelentős lemaradásban vannak még a szomszédos országokhoz képest is. Az európai minimálbér bevezetéséről szóló tervek szerint ráadásul az adott ország bruttó átlagbére felével megegyező összegről kellene indulnia a legkisebb fizetésnek. Az erről szóló uniós direktívát Kordás László szerint jövő év elején fogadhatják el. Legutóbb májusra vonatkozóan már 431 600 forintos átlagbérről közölt adatot a KSH, ami az uniós elvek alapján legalább 215 ezer forintos minimálbért jelentene.

A magyar minimálbér a februári négyszázalékos emelés után viszont jelenleg csak bruttó 167 400 forint, ami mostani árfolyamon számolva 473 eurót ér (a szakképzetteknek járó 219 ezer forintos garantált bérminimum pedig 618 eurót). Eközben a cseheknél 579, a lengyeleknél 614, a szlovákoknál 623 euró a legkisebb kötelező bér. A kormány által nemzeti konzultációra bocsátott 200 ezer forintos minimálbér mostani árfolyamon 564 eurót jelentene, vagyis még a cseh összeget sem érné el, pedig a jövőben minden bizonnyal azt is tovább emelik majd.