Ha nem is nulla, de nagyon marginális hatása lesz a francia gazdasági növekedésre várhatóan az, hogy a válogatott megnyerte a futball világbajnokságot - írják összefoglalóikban a Le Figaro és a Les Echos című lapok.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter a francia állami televízióban azt mondta, nem szeretne ugyan számokba bocsátkozni, de nagyon jót tenne az ország gazdaságának a győzelem.

Ludovic Subran, az Euler Hermes hitelbiztosító vezető közgazdászának becslése szerint a fogyasztói bizalom javulásán keresztül mintegy 0,2 százalékkal lehet magasabb éves szinten a lakossági fogyasztás idén a győzelem miatt, s ez az ország idei GDP növekedését az eddig várt 1,8 százalék helyett 1,9 százalékra emelheti. Ha ezt számokra lefordítjuk, akkor a francia nemzeti össztermék idén 2 milliárd euróval lehet magasabb a vébégyőzelem miatt - vélte a szakértő.

A közvetlen hatások egy része önmagának a VB-nek köszönhető, a vendéglátóhelyek forgalma, a televíziók és a hozzá kapcsolódó termékek eladása emelkedett.

A lapok idéznek szkeptikusabb véleményt is, Pierre Rondeau sportközgazdász szerint ugyanis hiába csökkenne a következő hónapokban a franciák megtakarítási kedve és nőne fogyasztási hajlandóságuk, az általuk elkölthető jövedelem nagysága nem lenne magasabb. Így a belső kereslet átmeneti megugrását visszaesés követné.

1998-ban, amikor a francia válogatott utoljára nyert világbajnoki címet egészen más volt a helyzet. Akkor, a vébégyőzelmet követő negyedévben elképesztően, 6 százalékkal növekedett a francia GDP. Azonban nehéz megmondani, hogy az akkori növekedésben mekkora szerepe volt a győzelemnek, vagy annak, hogy a Franciaország volt az esemény házigazdája. Ráadásul akkor a francia gazdaságnak jelentős lökést adott a Juppé kormány jelentős munkaerő-piaci reformja is.

A kép forrása: AFP/Jewel Samad.