Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első település, amely csökkenti az orosz gáztól való függését Szlovákiában, a dunaszerdahelyi járásbeli Sárosfa lesz - írja a pozsonyi Új Szó. A helyiek hamarosan gáz és hidrogén keverékével fognak főzni és fűteni. A Szlovák Gázművek (SPP-D) júniustól szeptember végéig tesztprojektet hajt végre a faluban, amelynek során 10 százaléknyi hidrogént kever a földgázba. A gázművek fokozatosan szeretné elérni, hogy a hidrogén aránya elérje a 20 százalékot.

A nyári időszak ideális a teszteléshez, mivel kevesebb gázt használnak, és így kevesebb hidrogén fogy. 2025 októberére az SPP-D azt tervezi, hogy a földgázhoz országszerte öt százalékban hidrogént kever hozzá, 2030-ra pedig ez az arány elérheti a tíz százalékot.

A hidrogén könnyebb, gyorsabban szivárog és robbanékonyabb, mint a földgáz, ezért sokan aggódnak, hogy biztonságos-e, ám a szakértők szerint a keverék semmiképpen nem lesz veszélyesebb, mint a hagyományos gáz. A hidrogén ugyan ma még drágább, mint a földgáz, ám egyre olcsóbb lesz, miközben a gáz ára az elmúlt évben megugrott. További költség a csővezetékek cseréje, ami több tíz millió euróba fog kerülni. Ha a Sárosfán végzett kísérlet sikeres lesz, akkor a gázszállítók más szlovákiai településekre is szállítanak majd hidrogént.