Bármennyire is "bőkezű" az osztrák kormány azokkal, akiket súlyosan érintettek a lezárások 2021-ben, az érintett fodrászok úgy vélik, mégsem kapnak megfelelő támogatást és bizonytalanok a jövőt illetően - fogalmaz az osztrák Der Standard.

Ausztria ugyanis 11,6 milliárd eurós támogatási csomagot nyújtott 2020-ban az érintett szektoroknak, jelenleg 21 millió euró kiutalása zajlik. Emellett egy újabb - 8,21 milliárd eurós- csomag kiosztását jelentették be.

Sokan eközben beosztottjaik elbocsátásáról döntöttek, mások alapítványokhoz fordultak további segítségért - írja a portál.

Az országos lezárások mintegy ezer kkv-t érintettek Ausztriában, nagyjából kétharmaduk elégedetlen a kormány támogatási rendszerével, a vállalatok ugyanis arra várnak, hogy a pénzügyi segítség gyorsabban érkezzen meg - derül ki a Finanzombudsteam tanácsadó cég korábbi felméréséből.

Egy bécsi fodrász például a lapnak elmondta, 2021-ben a "rendszeres" lezárások miatt közel 70 ezer eurós forgalomkiesést szenvedett el és annak ellenére, hogy részesült a pénzügyi támogatásban, a bér- és egyéb fixköltségek 20 ezer eurós mínuszba taszították vállalkozását. 

Az érintett vállalatok szerint a gyorsabb folyosítás mellett magasabb juttatásban és egyéb áfa-vagy adócsökkentésben is részesülniük kellene - írja a lap.