Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma négyezerrel, 231 ezerre mérséklődött a december 1-jén zárult héten.Elemzők nagyobb csökkenésre, 225 ezres számra számítottak az egy héttel korábbi 235 ezres adat után.

Már a 194. egymást követő héten áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robosztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 4250-nel, 228 ezerre emelkedett. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 74 ezerrel, 1 millió 631 ezerre csökkent a november 24-én zárult héten. Már a 84. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 250-nel, 1 millió 667 ezerre kúszott fel. Ez a szám a 81. hete volt kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Októberben, csakúgy mint szeptemberben, 3,7 százalékon, 49 éve a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta, a két előző hónapban, júliusban és augusztusban pedig 3,8 százalék volt.

A vártnál kevésbé bővült a foglalkoztatás novemberben

A vártnál kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatás novemberben az Egyesült Államokban - írta az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adataira hivatkozva az MTI. A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év tizenegyedik hónapjában 179 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél nagyobb értéket, 195 ezres növekedést vártak novemberre. Az októberre közölt 227 ezres növekedést lefelé, 225 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke kiemelte: bár a munkaerőpiac jól teljesített, a foglalkoztatottság növekedési üteme enyhén lassult. A bővülés majdnem 70 százaléka a középvállalatokra jutott, ami azt jelzi, hogy képesek nagyobb bérekkel és juttatásokkal magukhoz csábítani új munkavállalókat. Ez egyben azt is mutatja, hogy a középvállalkozásokra kevésbé hatnak a nagyvállalatok tevékenységét hátráltató globális kihívások.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője szerint a foglalkoztatottság erősen növekszik, valószínűleg elérte csúcspontját, és lassul az ütem. A vállalatoknak egyre nehezebb lesz új munkavállalókat találniuk a nagyon feszes munkaerőpiacon, pedig a betöltetlen álláshelyek száma rekordnagyságra nőtt.

Novemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 46 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 119 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 13 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma. A növekedés több mint 91 százaléka jutott a szolgáltatóipari szektorra (163 ezer). Az árutermelésben 16 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ezen belül a feldolgozóiparban 4 ezerrel, az építőiparban 10 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig kétezerrel emelkedett a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 205 ezres növekedést várnak az októberi 250 ezres emelkedés után.