Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) által frissen közzétett előzetes adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,3 százalékkal csökkent júliusban az egy évvel korábbihoz képest. Pedig az elemzők eredetielg ennél sokkal jobb, 3,7 százalékos emelkedésre számítottak; az is visszalépést jelentett volna a júniusban mért 6,5 százalékos ugrás után. Havi összevetésben, az árhatások kiszűrésével, a kiskereskedelmi forgalom visszaesése 5,1 százalékos, bár az elemzők csak 0,9 százalékos csökkenést vártak, miután júniusban 4,5, májusban 4,6 százalék volt a növekedés.

Meglepő módon még az élelmiszerek, üdítőitalok és dohányáruk forgalma is csökkent (-2,4 százalék) a havi összevetésben, de az élelmiszereket kivéve e kosárból, reálértéken 7,1 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A Destatis a jelentésében azonban arra figyelmeztetett, hogy a havi összehasonlításban erősen torzító tényező volt az, hogy az ország legtöbb részén júniusban oldották fel az üzletekre érvényes járványügyi korlátozásokat.

Nem elég energikus a felpattanás

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában január-júliusban reálértéken 1,4 százalékkal, nominális értéken pedig 3,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi azonos időszakához képest. Tavaly februárhoz, a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedését megelőző utolsó, "békebeli" hónaphoz képest júliusban reálértéken 3,8 százalékkal volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom értéke.

A német gazdaság a második negyedévben visszatért a növekedés útjára de más euróövezeti országokhoz képest kevésbé volt erőteljes a felpattanás, mivel a szűk ellátási keresztmetszetek lassították az ipari termelést.

A nyersanyagok és félkész termékek beszállításában kialakult problémák a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedésével párosulva óvatosságra intették a vállalatokat, így azok kevésbé derűlátóak a következő hónapokat illetően.

Alexander Krüger, a Bankhaus Lampe német magánbank elemzője úgy véli, hogy hogy a kiskereskedelmi forgalom valószínűleg helyrerázódik a következő hónapokban, mivel a munkaerőpiac erős, egyre több vállalat állítja vissza a megszokott működést és szünteti meg a világjárvány idején bevezetett rövidített munkaidő lehetőségét. Ezzek együtt a háztartások fogyasztása kevésbé fogja támogatni a gazdaság növekedését, mint ahogyan azt sokan remélték - közölte az elemző.