A vártnál jobban alakult novemberben, de továbbra is messze elmaradt a hosszú távú átlagtól a fogyasztói bizalom mind az euróövezetben, mind pedig az Európai Unióban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (GD ECFIN) előzetes adatokon alapuló felmérésének kedden publikált eredménye alapján.

Novemberben a CCI (Consumer Confidence Indicator) fogyasztói bizalmi index 3,6 ponttal mínusz 23,9 pontra javult az euróövezetben az októberi mínusz 27,5 pontról, a várakozásoknál nagyobb mértékben, ugyanis a piac mínusz 26,0 pontot várt.

Az EU fogyasztói bizalmi indexe 2,8 ponttal javult az előző havihoz képest mínusz 25,8 pontra novemberben – összegezte az MTI.

A javulás ellenére a novemberi fogyasztói bizalmi index továbbra is nagyon alacsonynak számít, hiszen a hosszú távú átlag mínusz 11 pont körül áll.

Magyarországon sem jobb a helyzet. Az eltérő módszertanú, de hasonló lakossági hangulatot mérő, a GKI Gazdaságkutató által készített fogyasztói bizalmi index legutóbb 2012 októberében volt ilyen alacsony. Folytatódott a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleményének egyre negatívabbá válása. A szint -55,4 pontra esett októberben a szeptemberi -52,6-ról. A következő adatközlés november 28-án lesz.