Rekordév lesz az idei a Föld órája szempontjából, ugyanis több mint 180 ország vesz részt a kezdeményezésben, hogy felhívják a figyelmet a természet megóvásának és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára, és mindenkit cselekvésre buzdítsanak.

Az akció eredetileg egy szimbólum köré épül, amelynek lényege, hogy minden év márciusának utolsó szombatján 60 percre kihunynak a Föld fényei: lekapcsolnak az ikonikus épületek és elsötétülnek az otthonaink - emlékeztet a portál.

A Föld órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. Az üzenet azóta is aktuális - és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása idén is lekapcsol március 30-án 20:30 és 21:30 között -, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója tavaly óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt - írja honlapján a WWF.

2018-ban ugyanis augusztus 1-jén léptük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépte azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Vagyis az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre - pedig csak ez az egy bolygónk van. Ez a dátum szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol. A magyarok átlagos ökológiai lábnyoma pedig a globális átlag felett van, 1,92 Földnyi. Fenntartható életmóddal sokat tehetünk ennek csökkentéséért - hangsúlyozza Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.