Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiabiztonság az importőrök számára elsődleges prioritássá vált, mivel az előrejelzések szerint a következő néhány évben szűkülő gázellátás és az ingadozó árak feszült helyzetben tartják a vásárlókat, és akadályozzák a szén-dioxid-mentesítés irányába történő elmozdulást - mondták az energiaipari vezetők a World Gas Conference eseményen csütörtökön.

Európa rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt (lng) importál, mivel az ukrajnai válság miatt a fő gázszállító Oroszországból származó ellátás megszakadt. Az lng ára az év elején Európában és Ázsiában minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, ami fokozta az inflációs nyomást és hátráltatta az országok azon erőfeszítéseit, hogy a környezetszennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a szénről gázra térjenek át. Ugyanis a megújuló termelőknél – például a szélturbináknál, naperőműveknél – a termelés kiegyenlítését jellemzően földgázzal oldja meg.

„A geopolitikai konfliktusok bizonytalanná tették a gázpiacokat” – mondta Yalan Li, a Beijing Gas Group igazgatótanácsának elnöke a World Gas Conference-en a Reuters szerint. Hozzátette, hogy a gázárak elviselhetetlenül magasak a felhasználók számára, ami nyomást helyez a világra, hogy még tovább üzemeltesse szénerőműveit. A szűkös földgázellátás, különösen télen, szintén gyengítette a kormányok és a felhasználók bizalmát a gázra való átállásban.

Kína, amely tavaly a világ legnagyobb lng-importőre volt, gázszükségletének közel felét importból fedezi. Az előrejelzések szerint azonban idén csökken az import, mivel a világ legnagyobb energiafogyasztója az olcsóbb szén felé fordul. Hasonlóképpen, India, a cseppfolyósított földgáz másik kulcsfontosságú felvevő piaca is több szenet használ, és a magas árak miatt lassítja a spot-vásárlásokat.

A konferencián részt vevő vezetők több finanszírozást és beruházást sürgettek az olaj- és gázágazatban a kínálat növelése és az árak stabilizálása érdekében, hogy az elmúlt évek szén-gáz váltásának lendülete megmaradjon.

A gázárak stabilizálása az iparág legfőbb prioritása, mivel az árak és az ingadozások elfogadhatatlanul magasak a vásárlók számára - mondta Chae Hee-bong, az állami Korea Gas (KOGAS) vezérigazgatója.

"Ha a jelenlegi helyzet hosszú ideig fennmarad, egyes szakértők szerint ez a kereslet pusztulásához vezet, különösen a feltörekvő országokban" - mondta, hozzátéve, hogy az áraknak stabilizálódniuk kell ahhoz, hogy hosszú távon biztosítsák a gázkereslet növekedését, amely kevésbé szennyező, mint a szén.