Az ukrán gázszolgáltató kedden jelentette be a vis maiort – olyan előre nem látható körülményeket, amelyek megakadályozzák egy szerződés teljesítését – és leállította a Szohranivka belépési ponton keresztül a gázátvételt.

Ez az első olyan ukrán lépés, amely érinti az európai gázellátást azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát. Az üzemeltető Novopszkov közölte, hogy szerdától nem fogad gáztranzitot, ami azt jelenti, hogy az Oroszországból Európába irányuló gáz közel egyharmadát (napi 32,6 millió köbmétert) kivesznek a rendszerből.

A hírre a TTF európai földgáz ára szerdán londoni idő szerint 9 óra 15 perc körül több mint 6,4 százalékkal emelkedett a Refinitiv adatai szerint. Azóta a piacok megnyugodtak, jelenleg 3,34 százalékos mínuszban vannak a kezdeti sokkhoz képest.

A szohranivkai gázmérőállomás és Novopszkov is Kelet-Ukrajna oroszok által megszállt területein található, és a GTSOU az ellenséges hadsereges műveleteivel indokolta a gáztranzit megszakítását, mivel szerintük nem garantálható a tranzitállomás biztonsága.

"Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni katonai agressziójának eredményeként a GTS több létesítménye az orosz csapatok és a megszálló közigazgatás által ideiglenesen ellenőrzött területen található" - áll a GTSOU közleményében, melyben azt is írták, hogy a megszálló erők beavatkozása a műszaki folyamatokba és a GTS létesítményeinek működési módjában bekövetkezett változások, beleértve a gáz tranzitfolyamokból való jogosulatlan gázelvételeket veszélyeztetik az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

A szolgáltató közölte, hogy továbbra is képes lesz teljesíteni az európai partnerekkel szembeni tranzitkötelezettségeit a gáz átirányításával a Szudzsa összekapcsolási pontra, amely ukrán ellenőrzés alatt álló területen található – írja összefoglalójában a CNBC.

"A vállalat többször tájékoztatta a Gazpromot az orosz ellenőrzésű megszálló erők akciói miatti gáztranzit veszélyeztetettségéről, és hangsúlyozta a létesítmények működésébe való beavatkozás leállítását, de ezeket a felhívásokat figyelmen kívül hagyták" - tette hozzá a GTSOU.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője szerint Ukrajna kérése "technológiailag lehetetlen", és a vállalat nem látja indokoltnak a lépést.

Az FGSZ az Index megkeresésére közölte, hogy jelenleg nem észlelnek fennakadást a magyar szállításokban.

A katasztrófa még hátravan

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető EM-szuverén stratégája szerdán e-mailben azt írta, hogy meglepte, hogy Ukrajna nem vágta le korábban a gáz- és energiaszállításokat, mivel Európa nem vezetett be energiablokádot.

„Oroszország maga is támadja az ukrán üzemanyagraktárakat és -ellátást, így talán ez egy ukrán válasz erre” - tette hozzá a szakértő.

Az a fenyegetés, hogy Oroszország leállítja az Európába irányuló földgázszállításokat, arra késztette az Európai Uniót, hogy fokozza az alternatív szállítók keresését, mivel az EU teljes földgázimportjának mintegy 40 százaléka Oroszországból származik.

Közgazdászok és kereskedők arra figyelmeztettek, hogy egy teljes körű energiablokádnak szörnyű következményei lehetnek az árképzésre és az inflációra, és Bill Perkins veterán földgázkereskedő áprilisban azt mondta a CNBC-nek, hogy egy ilyen lépés katasztrofális hatásokkal járhat a következő télen.