A Gazprom orosz gázipari vállalat szombaton az európai fogyasztók kérésének megfelelően Ukrajnán keresztül szállított földgázt Európába - jelentette a RIA hírügynökség a Reuters szerint.

Az április 23-i igények 48,6 millió köbmétert tettek ki, szemben az április 22-i 58,2 millió köbméterrel szemben.

Oroszország adja az európai gázellátás mintegy 40 százalékát, de a Nyugat egyre sürgetőbben próbál leválni az orosz energiahordozókról, amióta az ország február 24-én megkezdte az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai invázióját. Azóta a Gazprom ugyan nem korlátozta a gázszállításokat Európába, de az EU-s tagállamok vezetői reális veszélynek tartják, hogy a Kreml a gázexport leállításáról dönt, miközben maga Brüsszel is napirenden tartja az orosz olaj- és gázbehozatal elleni büntetőintézkedéseket.

Maga Vlagyimir Putyin elnök is hozott egy önsorsrontó döntést: a barátságtalan országoktól (ezek lényegében az EU-s országok, az Egyesült Államok és szövetségeseik) a gázszállítmányokért rubelben kell fizetniük, de a legtöbb állam erre nem hajlandó, az Európai Bizottság szerint pedig sértené a szankciókat egy ilyen tranzakció. Az orosz gázexport kilátásait ezek a tényezők mind rontják az elemzők szerint.

Szakértők szerint az ukrajnai háború és a szankciók miatt nagyjából az éves átlagos 150 milliárd köbméteres szintről az Európai Unióba irányuló orosz vezetékes gázexport idén 105 milliárd köbméterre eshet vissza.