Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország kevésbé függ az orosz gáztól, mint Németország és Olaszország. Közvetlenül érinti azonban a Gazprom által a héten bejelentett drasztikus exportcsökkentés is. A GRTgaz (a nagy energiakonszern, az Engie leányvállalata), amely a franciaországi gázvezeték-hálózat nagy részét üzemelteti, péntek reggel riadót fújt, hogy szinte teljesen leáll az országba áramló gáztranzit – írja a Les Echos.

"Június 15-e óta a GRTgaz a Franciaország és Németország közötti fizikai áramlás leállását észlelte" – jelentették be. Ez azért jelent gyakorlatilag teljes kiesést a francia gázellátásba, mert a keleti szomszédon keresztül érkezik az összes orosz szállítmány. Más szóval, Franciaország szerda óta nem kap orosz gázt csővezetéken (továbbra is cseppfolyósított gázt importál Oroszországból lng-tartályhajókon).

Eleve kevés export jött már a Gazpromtól

A hiányzó mennyiségek viszonylag csekélyek, mivel már tavaly év vége óta a párizsi kormány próbálta levágni magát Oroszországról, de eleve kisebb szállítmányok érkeztek csak, amikor Moszkva elkezdte csökkenteni a szállításokat, hogy növelje az európaiakra nehezedő nyomást és felfelé hajtsa az árakat. Valamint azért, hogy nyomást helyezzen az Európai Unióra, kiváltképp Németországra, hogy engedélyeztessék az Északi Áramlat 2. megnyitását. Végül ez a vezeték az ukrajnai háború miatt most egy rothadó csőkígyó csak a tengerben, az üzemeltető céget is felszámolták már mögötte.

A Németország és Franciaország közötti áramlás 2022 elején napi 60 gigawattóra körül volt, ami az összekapcsolási pont kapacitásának mindössze 10 százaléka – mutat rá a GRTgaz. A Franciaországtól keletre fekvő rendszerösszekötő pontokról (nevezetesen Franciaország-Németország) származó gázáramlás az év első öt hónapjában több mint 60 százalékkal csökkent 2021-hez képest. Vagyis ez nem volt váratlan.

A Wood Mackenzie szerint annyira nem váratlan a visszaesés, hogy már szinte biztosra vehető, hogy a téli szállítmányokat is visszafogja majd a Gazprom. Ha pedig ezt meglépik, akkor súlyos energiahány lehet Európában.

Nincsenek fennakadások a francia energiaellátásban (még)

A GRTgaz megnyugtatóan közölte a rövid távú kilátásokról, hogy a gázfogyasztás jelenleg alacsony.

A nyár folyamán nem várhatók nehézségek a francia fogyasztók igényeinek kielégítésében, miközben a tárolók feltöltése a télre való felkészülés jegyében folytatódik – közölte a cég.

Franciaországban a földalatti gáztárolók 56 százalékban megteltek, ami valamivel az év ezen időszakában szokásos szintek felett van. A betáplálási kampány is folytatódik: Franciaország profitál a cseppfolyósított gáz rekordszintű importjából, mivel 66 százalékkal nőtt a behozatal az év első öt hónapjában. Különösen az Egyesült Államokból jött rengeteg lng.

Az Engie esik a tőzsdén

A Vlagyimir Putyin által kirobbantott energiaháború újabb epizódja nehéz helyzetbe hozza a francia Engie-t, Franciaország fő gázimportőrét. Az energetikai vállalat részvényeinek árfolyama két nap alatt több mint 8 százalékot esett a párizsi tőzsdén.

A cég azzal próbálta befektetőit megnyugtatni, hogy az európai gázrendszert ért újabb csapás egyelőre nincs hatással a fogyasztók ellátására. A UBS elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az Engie rendelkezik elegendő más gázforrással, vagy hogy egyéb szerződései „kellő rugalmasságot kínálnak a hiány pótlásához”.

A téli gázellátási forgatókönyv sokkal sötétebb

A forgatókönyv sokkal aggasztóbb lenne abban az esetben, ha az orosz gázszállítások teljes leállnának, aminek most komolyan kockázatok vannak. Ebben az esetben „Franciaország képes biztosítani a gázrendszer kereslet-kínálati egyensúlyát, ha a téli időjárás enyhe lesz” – állítja a GRTgaz.

Intenzív vagy sokáig tartó hideg időjárás esetén a gázszolgáltató olyan intézkedések meghozatalára kényszerülne, amelyeket eddig még soha nem hajtottak végre. Először is, bizonyos ipari fogyasztók ellátásának megszakítására vonatkozó korlátozásokat vezetnének be azok esetében, akik szerződésben vállalták, hogy pénzügyi kompenzációért cserébe csökkentik fogyasztásukat.

A legrosszabb esetben a GRTgaz kénytelen lenne aktiválni a nemzeti terheléscsökkentési mechanizmust, amely csökkentést ír elő azon vállalatok számára, amelyek fogyasztása meghaladja az évi 5 gigawattórát.

Olaszországnak hiányzik a legjobban a földgáz

Olaszországot is súlyosan érinti a válság. Az ENI energetikai vállalat bejelentette, hogy a Gazprom a kért mennyiségnek csak a felét szállítja le pénteken. A háború előtt Olaszország és Németország gázszükségletének mintegy 40 százalékát Oroszország biztosította, míg Franciaország esetében ez az arány az LNG-t is beleszámítva alig 20 százalék.

Az európai gázárak péntek késő délelőtt még mindig 5 százalékkal emelkedtek, megawattóránként 130 fölött voltak. A hét eleje óta közel 60 százalékkal ugrottak – derül ki az ICE gáztőzsde TTF-adataiból. 

Szlovákia ellátását is lefelezték

Ahogy azt megírtuk, pénteken azt jelentették, hogy Szlovákiában is visszavágta a Gazprom a gázszállítmányokat. Az export 50 százalékkal csökkent, holott az országnak csak 30 százalékos csökkentést vetített elő az orosz gázcég. Magyarország esetében ez azontúl, hogy szomszédja Szlovákiának azért is fontos, mert a két ország ellátási hálózata össze van kapcsolva. A magyar-szlovák interkonnektoron keresztül - az FGSZ gázhálózati rendszerüzemeltető adatai alapján – jelenleg semmilyen irányba nem megy földgáz.

Magyarország egyébként délről, Szerbia felől kapja a legtöbb földgázt, míg Ukrajnán keresztül is zavartalan volt az áramlás kora délelőtt, később azonban nem volt elérhető adat a gázforgalomról.

Itthon a Magyar Földgáztároló Zrt. adatközlése alapján 28,66 százalék volt a mobilkészlet töltöttség.

A Gazprom már több európai országba egyáltalán nem szállít: Bulgáriába, Lengyelországba és Finnországba nincs exportjuk, mivel ezek az országok nem hajlandók rubelben fizetni. Több kisebb céget is kizárták a gázvásárlásokból, így a Shellnek sem küldenek már földgázt, ahogy dán szolgáltatókat is kivágtak az ellátásból.