Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök utasítást adott csütörtökön a hazai földgázeladások kétmilliárd köbméterrel való növelésére, az export rovására. Az államfő szerint így oldható meg a kazah ellátásbiztonság fenntartása.

Egyelőre nem világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba, és hatással lesz-e a kazah földgáz legnagyobb felvásárlója, Kína, valamint Oroszország ellátására.

Tokajev utasításában az szerepel, hogy a kétmilliárd köbméternek a Chevron amerikai kőolajipari cég által üzemeltett Tengiz olaj- és gázmezőről kell jönnie.

A kazah gázexport 2020 óta hanyatlóban van, részben a kínai igények visszaesése, részben a növekvő hazai kereslet miatt. Kazahsztán tavaly hatmilliárd köbméter földgázt adott el Kínának, és további egymilliárd köbmétert Oroszországnak.

A volt szovjet tagköztársaság jelenleg a szénerőműveken alapuló áramtermelésének reformján fáradozik, és rövid távon a földgázt tartja a legjobb alternatívának e terve megvalósításához.

Az ásványi anyagokban és szénhidrogénekben gazdag Kazahsztánt januárban több mint 230 halálos áldozatot követelő erőszakos cselekmények rázták meg, miután a kormányellenes tüntetések elindultak a féldiktatúrában. Ezek voltak az ország 1991-es függetlenné válása óta a legsúlyosabb zavargások, amelyek az emelkedő üzemanyagárak elleni békés tüntetésekkel kezdődtek, végül azonban a rendfenntartó erők és a civilek közötti összecsapásokba torkolltak. A kormány elleni lázadást az orosz hadsereg verte le. Az akkori moszkvai parancsra történt bevonulás is mutatja, hogy mennyire függ még az ország a Kremltől.