A túlkínálatot részben az okozta, hogy a koronavírus-járvány hatásaként korlátozottan működött a földrész gazdasága, illetve - mivel az ázsiai kereslet is csökkent - sok olcsó cseppfolyósított földgáz (LNG) is beáramlott az európai piacra - idézi az MTI a lap cikkét.

Az áprilisi magyarországi kínálatot a belföldi termelés is erősítette: bár a havi nettó termelés gyakorlatilag megegyezett a márciusival, a tavaly áprilisinál mintegy 6 százalékkal magasabb volt. A gáztöbblet egyelőre a földrész tárolóiban gyűlik Európában és Magyarországon is. A lap cikke szerint az áprilisban indult betárolási ciklus során a nettó hazai import 1 terawattórával, 7,7 terawattórára nőtt egy hónap alatt.

Estek áprilisban az európai áramárak is, a MEKH monitoringja a fő okot ez esetben is a járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben jelöli meg. A legnagyobb áresések az erős németországi megújuló termeléshez köthetők. A bruttó hazai villamosenergia-fogyasztás 2020 áprilisában volt a legalacsonyabb az elmúlt öt év azonos időszakához viszonyítva, tavalyhoz képest a visszaesés 9 százalékos volt - írta a Világgazdaság.