Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EBRD pénteki londoni bejelentése szerint az erről szóló megállapodást Berlinben írták alá a bank és az ukrán cég képviselői, Angela Merkel német kancellár és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő jelenlétében.

Az EBRD közölte, hogy a hitelcsomag feltételei között szerepel a Naftohaz vállalatirányítási rendszerének átalakítását célzó reformprogram végrehajtása is.

A Naftohaz az EBRD-hitelt hozzávetőleg 1,1 milliárd köbméternyi földgáz megvásárlásának finanszírozására használhatja. A vásárlások célja az ukrajnai stratégiai tározók feltöltése még a tél előtt.

Az EBRD a bank londoni székhelyének pénteki tájékoztatása szerint a hitel fejében elvárja, hogy a Naftohaz a vállalatirányítási rendszer reformja keretében hozzon létre egy felügyelőbizottságot független, szakirányú képesítéssel bíró igazgatókból, honosítson meg belső számviteli, korrupcióellenes és kockázatkezelő funkciókat, valamint olyan tulajdonosi és vállalatirányítási rendszert, amely összhangban van a legjobb nemzetközi gyakorlattal.

Az EBRD tájékoztatása szerint Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szuverén garanciavállalási megállapodást is aláírt a bankkal a hitelcsomag fedezetére.

Natalija Jareszko a bank pénteki londoni beszámolója szerint a hitelszerződés aláírása után kijelentette: a megállapodás jelentős lépés a folyamatos földgázszállítás biztosítására az idei télen.

Az EBRD-hitelprogram keretében Ukrajna az európai piacon vásárolhat földgázt az Európai Uniót és Ukrajnát összekötő interkonnektor-rendszeren át, az ellenirányú áramlás technológiájával. A földgáz vásárlására az EBRD szabályainak megfelelő közbeszerzési pályázatot kell kiírni.

Az EBRD pénteki tájékoztatása szerint máris több globális földgázipari csoport jelezte érdeklődését az előminősítési eljárás során. A beszerzési pályázatra azokat a szállítókat hívják meg, amelyek az előminősítési eljáráson megfeleltek. Az EBRD a szállítási szerződéseket megkötő beszállítóknak közvetlenül fizet majd a Naftohaz beszerzései után kiállított számlák ellenében.

Az EBRD-program központi eleme egy három évre szóló rulírozó - vagyis folyamatosan megújuló - hiteleszköz, amelynek alapján a Naftohaz a törlesztett földgázvásárlási hitelt a csomag keretének erejéig újból és újból felveheti a következő három évben, és ebből ismét fedezheti a tél beállta előtti vásárlásokat.

Az EBRD a legnagyobb egyedi külföldi befektető Ukrajnában. A közép- és kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására 1991-ben létrehozott londoni bank a szeptemberi állapot alapján eddig összesen 11 milliárd euró értékben vállalt finanszírozást 346 ukrajnai fejlesztési programra.