Athén északi részén emberek ezrei voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat a The Guardian beszámolója szerint, miután a város közelében tomboló tűzvész elérte a külvárosok lakott részeit is, s a görög főváros felett a beszámolók szerint hatalmas fekete füstfelhő gomolyog.

Törökországban tegnap egy Horvátország és két Spanyolország által küldött tűzoltó repülőgép is csatlakozott az immár nyolcadik napja tartó tűzvészek elleni harchoz. Az MTI beszámolója szerint tegnap estig az ország délnyugati részének 11 pontján még nem sikerült ellenőrzés alá vonni a lángokat, a tűzfészkek hat tartomány, köztük Mugla, Usak, Antalya és Isparta területén találhatók.

Törökországban a brit lap szerint idén eddig 95 ezer hektár égett le, miközben a tűzvészek által érintett területek átlagos nagysága július végéig 2008-2020 között alig 13 516 hektár volt. Eközben az extrém hőhullámban Görögország egyes területein 45 Celsius-fokos hőség is kialakult, az országban ezért korábban használaton kívül helyezett áramtermelő központokat is üzembe helyeztek, hogy segítsenek a légkondicionáló berendezések fokozott áramigényét kielégíteni.

Cipruson, amely a múlt hónapban élt át egy hatalmas tűzvészt eközben folyamatosan járőröznek kisebb tűzoltórepülők, hogy amint újabb tűzesetet észlelnek, azonnal megfékezzék és így gátolják meg nagyobbak kialakulását.

Olaszországban legalább öt ember megsebesült és további 30-at tartanak enyhe légúti panaszokkal megfigyelés alatt, miután egy tűzvész megsemmisített egy fenyőerdőt a pescarai tengerpart mellett és nyaralókat kellett evakuálni. Az országban a hatóságok szerint idén eddig 800 erdőtűzzel kellett megküzdeni, ezek többsége Szicílián tombolt, nyaralók és helyi lakosok százait kellett evakuálnia Catania és Palermo környékén.

A tűzvészeket sok helyen szándékos gyújtogatások is súlyosbítják, vagy súlyosbíthatják. Erdogan török elnök igyekezett azok egy részét természetesen kurd szakadárok művének beállítani és így politikai tőkét kovácsolni a katasztrófahelyzetből. Szicíliában pedig a tüzek egy jelentős része a hatóságok szerint szintén erre vezethető vissza, ott a maffia tevékenységét és ingatlanspekulációkat sejtenek az esetek mögött. Azonban az emberi tevékenység sem tudna súlyos károkat okozni, ha a nem lenne az extrém magas hőmérséklet és a az extrém szárazság.

Bárár több helyen a nyaralóközpontokat is veszélyeztették a tűzvészek, egyes Törökországból érkező személyes beszámolók az evakuáltak részéről pedig pokoli körülményekről szólnak, a hotelek foglaltságán ez egyelőre nem látszik. Persze van ahol a hatóságok mindent megtesznek ennek érdekében, a Handelsblatt beszámolója szerint például a török tévéknek olyan tiltást léptettek életbe a tűzvészekről történő tudósításokkal kapcsolatban, mint amire eddig csak terrortámadások idején volt példa.

A német gazdasági lap szerint az érintett országoknak rettenetesen fontos, hogy a tűzvészekről érkező beszámolók ne tántorítsák el a nyaralni vágyókat, hiszen gazdaságukban a turizmus súlya igen nagy és a tavalyi év már amúgy is elég rosszul sikerült a koronavírus járvány miatt. Görögországban a lassan induló szezon végül teljes erejéből berobbant, annyira, hogy Míkonosz görög szigeten a nyár közepén már kijárási tilalmat és zenetilalmat kellett bevezetni.  Júliusban a külföldi turisták száma az előző évhez képest 49 százalékkal emelkedett, ebből 30 százalék a német vendégeknek volt köszönhető. A lap szerint egyelőre a török nyaralóhelyeken sem érintették kedvezőtlenül a foglaltságot a tűzvészekről érkező beszámolók.