Az Insight körül mindenféle irányból és távolságból érkező szeizmikus hullámokkal letapogathatjuk a bolygó kérgét, köpenyét – hasonlóan ahhoz, ahogy az orvosi tomográfia során a röntgenfelvételeket használják.

A rengéshullámok áthatolva a Mars belső rétegein megváltoztatják haladási sebességüket, irányukat, erősségüket, ezzel információt hoznak azok összetételéről és nyomás és hőmérséklet viszonyairól - írta az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

A 2022 elején frissített Mars szeizmikus katalógus már 951 marsrengést tartalmaz. A rengések között csak három mérete volt 4-nél nagyobb.

2021. augusztus 25-én a marsi szeizmométer egy 4,2-es és egy 4,1-es erősségűt, majd 2021. szeptember 18-án 4,1 rengést észlelt. A 2022. május 4-én megfigyelt ötös erősségű marsrengés azért jelentős, mert remélhetően rendesen megkongatta az egész bolygót, és annak belső határfelületeiről visszaverődött sok jelet sikerült megfigyelni. Ezek segítségével a Mars belső felépítéséről tudhatunk meg fontos információkat - olvasható az oldalon.