A politikai kockázat él és virul Kelet-Európában, de a befektetők magasról tesznek rá - indítja régiós körképét a Bloomberg. A lelkesedés egyik jele, hogy a cseh korona, a magyar forint és a lengyel zloty úgy erősödik, mintha ezeknek az országoknak a politikai viszonyaiban minden a legnagyobb rendben lenne.

Lengyelországot a jog uralmának megsértése miatt példa nélküli uniós politikai eljárás fenyegeti, amelynek a végén elvileg az EU tagállamai felfüggeszthetik a varsói kormány uniós szavazati jogát. Csehországban a milliárdos kormányfőjelölt nem volt képes összehozni a kormányzáshoz szükség parlamenti többséget, a román kormánypárt pedig három miniszterelnököt fogyasztott el egy év alatt.

Szárnyalás, amerre a szem ellát

A régiós valutákat és államkötvényeket segíti az Európai Központi Bank eurózónás kötvényvásárlási programja, akárcsak az itteni országok hat éve nem látott gyors gazdasági növekedése. Csehország, Lengyelország és Magyarország valutája 2017 elejétől kezdve a feltörekvő országok éllovasa, miközben árfolyamaik hullámzása is csillapodik.

A világban rengeteg pénz kering befektetési lehetőséget keresve, a külső uniós kereslet erős, ömlenek be az EU-s támogatások, a belső fogyasztás nő, az infláció nem gond, legalábbis a jegybankok szerint. Harsog a zene, miért ne táncolnának a befektetők - foglalja össze a helyzetet Szabó Viktor a londoni Aberdeen Standard Investment tőketársaság pénzpiaci szakértője.

A kelet-közép-európai gazdaságok a Boomberg becslése szerint összességében 3,7 százalékkal bővülhettek 2017-ben, ami 2011 óta a leggyorsabb növekedési ütem. Ebben sokat segítettek az itteni országokba áramló uniós támogatások.

Politikai manőverek

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) Mateusz Morawiecki miniszterelnökké emelésével részben a befektetők Lengyelország iránti bizalmának megtartása érdekében elkezdett alkudozni Brüsszellel a vitás ügyek rendezése érdekében.

A magyar kormány Soros György ellen folytat kampányt és felpörgette a bevándorlók elleni hadakozását is, miközben Orbán Viktor miniszterelnök pártja masszívan tartja vezető helyét a népszerűségi listákon az áprilisi parlamenti választások előtt. Miért ne "szavaznának" rá a befektetők?

Bulgáriában, amely az év első felében betölti az EU elnöki tisztségét, Bojko Boriszov miniszterelnök ellen bizalmatlansági indítvány készülnek benyújtani, amely szinte biztosan elbukik.

Még mindig jobb, mint máshol

Sok befektető nem érzékel többet a régióban zajló folyamatokból a szokásos politikai zajnál, miközben a nagyobb feltörekvő piacokon (Brazíliában, Mexikóban, a Közel-Keleten - a szerk.) vízválasztót jelentő politikai események jöhetnek - véli a londoni Magdelena Polan, a Legal & General Group Plc. közgazdásza. Politikai szempontból a kelet-közép-európai országok EU-tagsága egyfajta biztonságos menedékké teszi ezt a régiót más feltörekvő piacokkal szemben.

A hosszú távú befektetőknek fontosak az általános gazdasági-politikai-szociális körülmények is - teszi hozzá ehhez Jetro Siekkinen, a helsinki Aktia Asset Management portfóliómenedzsere. A pénzpiaci szereplők erősen bíznak Kelet-Közép-Európa hosszabb távú politikai stabilitásában, amelyet jobban megalapozottnak és sokrétűbbnek tartanak, mint sok más feltörekvő régió politikai körülményeit.

A nyitókép forrása: Stockfresh.com