Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök érdekes, udvarias, egyben agresszív beszédet tartott szerdán az európai uniós tagállamok vezetői előtt, azaz azt tette, amit országa érdekében kormányfőként tennie kellett. Így jellemezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke May tízperces felszólalását a Financial Times tudósítása szerint. Sajnálatos módon azonban nem igazán ért el vele semmit: vezető kollégái úgy érezték, nem állt elő olyan újdonsággal, ami kimozdította volna a holtpontról a brexittárgyalásokat.

Rövid, közép- és hosszú távon az EU érdekeit kell megvédenünk - idézte a Bloomberg a szerdai munkavacsora után Emmanuel Macron francia államfő szavait. A brexit nem törheti meg az egységes európai piac integritását, az EU vezetőinek össze kell tartaniuk ebben az ügyben, Nagy-Britanniának pedig elő kell állnia egy megvalósítható megoldással az ír-észak-ír határ ügyében.

Kemények maradtak

Az utóbbival arra célzott, hogy egyelőre nem találtak megoldást felek arra a fogós problémára, hogyan maradjon fenn az ír-észak-ír határ szabad átjárhatósága, ha vámhatár jön létre az EU-ból kilépő Egyesült Királyság és az unió között. Franciaország az ügyhöz közelálló források szerint kemény vonalas álláspontot képviselt a válási tárgyalások során, szinte minden kompromisszumos ötletet ellenzett.

A helyzet azonban most az, hogy a németek is elégedetlenek voltak May "prezentációjával" - tudta meg szintén az ügyhöz közelálló informátoroktól az amerikai hírügynökség. Angela Merkel kancellár rajtuk keresztül azt szivárogtatta ki, hogy nem hallott semmi újat brit kollégájától. Szemben Mayjel szó nélkül elment a tanácskozás helyszíne előtt várakozó riporterek előtt.

Megóvni a kormányfőt

A felek egyetértenek abban, hogy meg akarnak állapodni a válásról és készek november közepén ezért egy rendkívüli uniós csúcsértekezletet tartani. Egyik oldalnak sincs azonban új ötlete a határkérdés megoldására. Észak-Írország vagy része marad az európai egységes piacnak, és így vámhatár fogja elválasztani az Egyesült Királyság többi tagállamától, ami a londoni kormánynak és az észak-ír unionistáknak elfogadhatatlan, vagy megy isten hírével, és így valódi határrá válik a két ír államot elválasztó vonal, ami Írországnak és vele szolidáris EU-nak elfogadhatatlan.

A csúcson részt vevő brit team csalódott az uniós vezetők kemény fellépését látva. A találkozó előtt diplomaták arról beszéltek a Bloomberg riportereinek, hogy főnökeik szeretnének segíteni Maynek házon belüli hatalmi harcában saját pártja brexiter politikusaival, mert nem örülnének neki, ha egy keménybrexit-párti vezető lépne a helyére az Egyesült Királyság jövő márciusi távozása előtt. Ugyanakkor semmi jelen az EU "May-mentő" tervének.A miniszterelnök előtt egy igazi megpróbáltatás áll: a Konzervatív Párt szeptember 30-án kezdődő évi rendes kongresszusa. Ezen olyan beszédet kell tartania, amely meggyőzi párttársait, hogy továbbra is őt kell választaniuk vezetőjüknek.

A fotó forrása: Pixabay