"Holnap fogja Trump elnök Benjámin Netanyahu miniszterelnök jelenlétében aláírni azt az elnöki rendeletet, amely elismeri az izraeli szuverenitást a fennsík felett. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szorosabbak, mint valaha" - idézi az MTI Kacot.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd 1981-ben terjesztette ki törvénykezését a Golán-fennsík nyugati, nagyobbik részére, és ezzel gyakorlatilag annektálta azt. Ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el.

QP | Quality Placement

A következő napokban beszédet mondanak Washingtonban, az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezetének, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottságnak (AIPAC) a szokásos éves konferenciáján a legfontosabb izraeli politikusok, köztük Jiszráel Kac külügyminiszter is.

Jelentős várakozás előzi meg emellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felszólalását, valamint a legtöbb szavazatra számító ellenzéki, centrista Kék-fehér párt vezetőjének, Beni Ganznak a beszédét mintegy két héttel az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások előtt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint viszont a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget. Bár Erdogan Bassár el-Aszad elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában, miközben Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.