Ezen az ülésen döntenek a 2015 óta érvényben lévő ultralaza gazdaságösztönző monetáris politika kivezetését célzó intézkedések "zöméről" - jelezte korábban Mario Draghi jegybankelnök. Az EKB jelenleg a 2015-ben megkezdett program keretében kötvényvásárlások révén havi 60 milliárd eurót pumpál a gazdaságba, és ezt az úgynevezett mennyiségi könnyítési programot az év végéig fenntartja.

A piacok most azt találgatják, hogy milyen ütemben fogja vissza a bank a kötvényvásárlási programot. Az EKB valószínűleg a fokozatosság, "kevesebbet, hosszabb ideig" mellett dönt, és havi 20-30 milliárd dollárral kurtítja meg a programot, viszont esetleg egész jövő évben érvényben tartja - írja az MTI.

Az EKB dilemmája az, hogy míg az eurózóna gazdaságának egészséges növekedése megengedné a monetáris politika szigorítását, a konjunktúra ellenére alig emelkedő bérek és az amerikai költségvetési stimulus késése miatt gyenge dollár felhajtja a közös valuta árfolyamát.

Ez azzal a következménnyel jár, hogy míg az eurózóna exportja drágul, az olcsóbb import leszorítja az infláció növekedési ütemét, és az jóval elmarad az ideálisnak tartott 2 százaléktól. Ha az EKB túl gyorsan szigorít, az euró még jobban felértékelődik és a folyamat felerősödik.