Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány megpróbálja stabilizálni a belföldi húsárakat anélkül, hogy csökkenteni kellene a húskivitelt - mondta Volodimir Hrojszman a Reutersnek. Az ukrán kormányfő azután szólalt meg a kérdésben, hogy csütörtökön egy név nélkül nyilatkozó kormányzati illetékes kijelentette, hogy a kormány korlátozná a húsexportot, mert szerinte a túlzottan nagy kivitel vezetett a belföldi húsár jelentős emelkedéséhez.

Ukrajnában 43 százalékkal emelkedett a sertéshús, 26 százalékkal a marhahús és 31 százalékkal a baromfihús ára az idei első nyolc hónapban - emlékeztet az MTI. Csak szeptember első két hetében az ukrán konyha egyik alapanyaga, a szalonna ára mintegy 3 százalékkal nőtt, a marhahús 1,4 százalékkal, a baromfihús pedig 2 százalékkal drágult.

Az ukrán agrárkamara adatai szerint Ukrajna 228 418 tonna húst exportált az idei első nyolc hónapban, 30 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az ukrán húsexport döntő része, 75 százaléka baromfihús, ami elsősorban Egyiptomba, Hollandiába és Irakba kerül. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium számításai szerint Ukrajna hazai húsfogyasztása idén eléri a 2,2 millió tonnát, a hústermelése pedig 2,3 millió tonna lesz. A baromfihús-fogyasztás 1,06 millió tonna lesz 1,2 millió tonna előállítás mellett.

Egyes elemzők szerint az afrikai sertésvész miatt csökkenő sertésállomány miatt is nő az ukrán belföldi húsár. Ukrajnában az év elejétől július közepéig 85 afrikai sertéspestis megbetegedést regisztráltak. Az ukrán termelők várakozása szerint idén mintegy 8 százalékkal 6,8 millióra apad a sertésállomány, ami mintegy 3 százalékkal veti vissza sertéshús-termelést.