Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utolsó érvényben lévő orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződés hatálya február 5-én járt volna le. A felek között kedden diplomáciai jegyzékváltás történt a szerződés 2026-ig történő meghosszabbításáról. Az erről rendelkező törvényt az orosz törvényhozás mindkét háza kedden ratifikálta. A jogszabály a publikálását követően emelkedik törvényerőre - írja az MTI.

"A szerződés meghosszabbítása megfelel az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek, lehetővé teszi Oroszország és az Egyesült Államok közötti hadászati viszony átláthatóságának és kiszámíthatóságának megőrzését, a hadászati stabilitás fenntartását a világban, kedvező hatással lesz a nemzetközi helyzetre, és hozzájárul a nukleáris leszerelés folyamatához" - szól a Kreml közleménye.

A szerződés, amelyet az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama írt alá 2010-ben, 2011-ben lépett hatályba.
A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig - beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is - 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba. Marshall Billingslea, az előző amerikai kormányzat fegyverzetellenőrzéssel és a témában folytatott tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja október végén kijelentette: elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Putyin tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli egyéves érvényben tartására, a feltételek újratárgyalása mellett, de azt az amerikai fél utasította el.

Joe Biden elnök még jelöltként, a választási kampány során kinyilvánította készségét a szerződés meghosszabbítására. A lépést a két ország államfője a diplomáciai jegyzékváltást követő keddi telefonbeszélgetése során támogatásáról biztosította.