Ennek alátámasztására Lavrov megemlítette azt az amerikai kezdeményezést, amelynek értelmében a demokratikusnak nevezett ellenzéki erők határ menti biztonsági övezeteket hoznának létre. Ez a miniszter szerint nagy területleválasztást jelentene Szíria Törökországgal és Iránnal határos vidékein - számol be az MTI.

Lavrov ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a többpólusú világrend kialakulása közepette illegitim eszközökkel törekszik visszaszoruló vezető szerepének megőrzésére. Az orosz diplomácia vezetője a "tisztességes konkurenciaharc" amerikai megsértésének példájaként említette meg egyebek között az orosz Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítésének akadályozását, az orosz média visszaszorítására tett kísérleteket, valamint azt, hogy az orosz sportolókat - Lavrov szerint nem létező - kollektív doppinghasználatra hivatkozva megpróbálják eltiltani a nemzetközi versenyektől. (Javítana kapcsolatain az USA és Oroszország: már tegeződnek a nagykövetek.)

Mi lesz Ukrajnában?

Oroszország Ukrajna területének a krími referendum nyomán létrejött integritását kész tiszteletben tartani - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

"Ukrajna területi épségét továbbra is tiszteletben tartjuk azon határok között, amelyek a krími referendum és a Krímnek az Oroszországgal való újraegyesítése után jöttek létre" - mondta.

Oroszország a félszigetet 2014-ben annektálta, amit az ENSZ-tagállamok túlnyomó többség nem ismert el.  Az ukrajnai konfliktusról szólva Lavrov úgy vélekedett, hogy a rendezést gátolja a helyzet átpolitizálása, valamint az, hogy a Nyugat annak ellenére is támogatja Kijevet, hogy az nem hajtja végre a minszki megállapodásokat.