A magyar bruttó hazai termék első negyedéves változásáról közöl szerda reggel 9 órakor előzetes adatokat a KSH. A 2009-es év utolsó három hónapjában 4,1 százalékkal csökkent a magyar GDP 2008 utolsó negyedévéhez képest. Szintén szerdán közli előzetes áprilisi statisztikai mérlegét az MNB.

Az államháztartás első négyhavi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót szerda délelőtt 11 órakor publikálja a Pénzügyminisztérium. A múlt héten publikált gyorstájékoztató szerint a magyar államháztartás egyenlege 637 milliárd forintos deficitet mutatott 2010 áprilisa végén. Egy évvel korábban 603 milliárd forintos hiány halmozódott fel ugyanebben a négy hónapban.

Az eurózónából délelőtt 11 órakor érkezik éves GDP- és ipari termelési adat. A Bloomberg által megkérdezett szakértők becslése szerint 2009 első negyedéve és 2010 első negyedéve között az eurózóna GDP-je 0,5 százalékkal nőhetett, míg 2009 első negyedéves GDP-je 2,2 százalékkal múlta alul a 2008 első negyedévit. Negyedéves alapon, 2009 utolsó negyedéve és 2010 első negyedéve között a Bloomberg felmérése és a CIB Bank előrejelzése egyaránt 0,1 százalékos növekedésre számít, miközben egy évvel korábban ugyanebben az időszakban stagnált az eurózóna GDP-je.

Ami az ipari termelést illeti, az a Bloomberg által megkérdezett szakértők becslése szerint 2009 első negyedéve és 2010 első negyedéve között 6,5 százalékkal nőhetett, míg a 2009 első negyedéves értéke 3,9 százalékkal volt kisebb a 2008 első negyedévinél. Havi bontásban, a várakozások szerint február és március között 1-1,2 százalékkal nőhetett az eurózóna ipari termelése, miközben január és február között 0,7 százalékos volt az emelkedés.

A német GDP első negyedéves alakulásáról szerda reggel 8 órakor hallhatunk. Míg 2009 első negyedévében 2,4 százalékos mínuszt mutatott a német bruttó hazai össztermék éves alapú változása, addig jelenleg 1,2 százalékos növekedésre számítanak a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Negyedéves alapon az előző három hónaphoz hasonlóan ezúttal is stagnálásra lehet számítani.

A tengerentúlról az amerikai kereskedelmi mérleg alakulásáról és az amerikai költségvetés aktuális állapotáról kapunk adatokat szerdán. Magyar idő szerint délután fél 3-kor teszik közzé az amerikai kereskedelmi mérleg márciusi kimutatását, amely a várakozások szerint 39,9-40,5 milliós hiányt jelezhet, és amely februárban 39,7 milliárd dolláros deficitet mutatott.

Az Egyesült Államok költségvetésének áprilisi kimutatását magyar idő szerint este 8 órakor publikálják. A Bloomberg elemzői itt jelentős változásra számítanak az egy hónappal korábbi értékhez képest: míg ugyanis márciusban 20,9 milliárd dolláros volt a deficit, addig áprilisban a várakozások szerint 50 milliárdra nőtt a hiány.

Mindezek mellett francia, spanyol, olasz, román, cseh és görög GDP-adat is érkezik szerdán, valamint francia és brit infláció, brit munkanélküliségi ráta és horvát kiskereskedelmi forgalom.