Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát választók 428 járás, 127 város és 21 megye élére választanak elöljárót, valamint listáról tanácstagokat. Amennyiben az elöljárójelöltek egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, akkor abban a körzetben június 4-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével.

Az önkormányzati helyekért 47 ezer 601 jelölt száll versenybe, 9 ezerrel kevesebb mint 2013-ban. Összesen 126 politikai párt indított saját jelöltet, ugyanakkor a mostani választáson indult a legtöbb független jelölt.

Elemzők szerint a szavazás tétjét növeli, hogy az eredmények függvényében dőlhet el, lesznek-e előrehozott parlamenti választások vagy új többség jön létre a parlamentben.

Horvátországban kormányválság alakult ki, miután Andrej Plenkovic kormányfő nemrég kezdeményezte a kisebbik kormánykoalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) minisztereinek leváltását, mert ők támogatták az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványát a pénzügyminiszterrel szemben. A koalíció felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Ha a kormányfőnek nem sikerül az új többség létrehozása, amelyet a helyhatósági választások utánra ígért, várhatóan szeptemberben előrehozott parlamenti választást tartanak, két év alatt a harmadikat.

A nagyobbik kormánykoalíciós párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelenleg huszonegy horvát megyéből tizenegyet tudhat magáénak. A HDZ számára fontos, hogy megtartsa azokat a megyéket, ahol korábban is győzni tudott, mert ha elveszíti bármelyiket, az Andrej Plenkovic kudarcát jelenti, és kérdésessé válna, hogy a párt élén marad-e a következő parlamenti választáson.

A Híd a Split-Dalmát és a Dubrovnik-Neretva megyéért, valamint a kelet-horvátországi Vukovár-Szerém megyéért száll harca, jelenleg mindhárom HDZ-s vezetés alatt áll. Elemzők szerint amennyiben a Híd nyer ezekben a megyékben, megerősödve nézhet az előrehozott parlamenti választások elé, amennyiben veszít, jövője bizonytalanná válik.

Az ellenzéki SDP-nek ezzel szemben nincs sok vesztenivalója. Jelenleg mindössze két megyében van elöljárója (zsupán) és két nagy városban polgármestere (Rijeka és Eszék). A szociáldemokratáknak elég, ha megtartják jelenlegi állásaikat, a legnagyobb kudarc számukra az lenne, ha elveszítenék Rijekát - írja az MTI.