Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazatelepülni szándékozó szíriaiakról szóló riportot közöl a Wall Street Journal (WSJ), amelyből kiderül, számos oka lehet annak, hogy a bevándorlók egy része akár néhány hónapon belül meggondolja magát, úgy érezze rossz döntést hozott, amikor elhagyta hazáját. Az első megszólaló a 30 éves damaszkuszi Amer, aki mindenét eladta októberben, hogy biztonságra találjon Németországban.

Azt hitte, hogy új hazájában kis vityilló, meg némi készpénz várja majd, amelyekre építve elindíthatja kicsiny vállalkozását, ám ehelyett egy öreg irodaépület üres szobájának négy sivár fala között találta magát. Ezért aztán alig négy hónappal érkezése után újra pakol. Azért jöttem Németországba, mert mindenki azt mondta, ez maga a mennyország. Megbántam a döntésemet - foglalja össze helyzetét.

Eltúlzott remények

Nagyon sokan jöttek hozzá hasonlóan túlzott várakozásokkal. Most látják, hogy a juttatások nem olyan magasak, mint hitték, a munkalehetőségek halványak, viszont a bevándorlási hivatalok durván bánnak velük. Sokan a német ételeket sem bírják és zavarja őket az európai társadalom megengedő hozzáállása a szexualitáshoz. Sokan arra is rájöttek, hogy már csak azért sincs esélyük a gyors beilleszkedésre, mert milliónyi társukkal együtt érkeztek tavaly.

Angela Merkel kancellár szerint az integráció legjobb módja, ha a bevándorlók munkát vállalnak, ám az érkezők többségére nagyon hosszú út vár, amíg eljut a menekültközpontból addig, hogy a saját lábára álljon. Nem pusztán hónapokról, hanem évekről van szó. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az alacsony képzettségű menekülteknek - például Amernek - nem sok esélyük van munkát kapni.

Zsúfolt várótermek

Sokan menekültek a háború elől, de nem azt találták itt, amire számítottak - mondja Hannelore Thölldte, az önként visszatelepülni szándékozók berlini konzultációs központjának vezetője. A várótermeink tele vannak mostanában, főként szíriaiakkal, afgánokkal és irakiakkal. Hivatalos statisztika híján nem tudni, mennyien mennének vissza - tavaly több mint 37 ezer visszatelepülőt jegyeztek fel Németországban.

Ez ugyan majdnem háromszorosa a 2014-es adatnak, de még főként balkáni menekültekről volt szó. A szíriaiak nehezebb helyzetben vannak. Például nem jogosultak visszatelepülési segélyre, mert országuk veszélyesnek minősül. Egyesek közülük saját zsebből fizetik a költségeket, míg mások Törökországot vagy Jordániát veszik célba - mondja Thölldte.

Hazájuk sem teljesen reménytelen: a főváros, Damaszkusz körüli központi régió viszonylag biztonságos, mentes a rendszeres bombázásoktól. Diplomaták szerint ezen a részen viszonylag normális életet élhetnek az emberek.

Szex az utcán

A WSJ riportjában megszólaló Reem fiatal asszony abban bízott, hogy gyorsan kihozhatja magához négyéves fiát. Amikor kiderült, hogy ez egy évig is eltarthat, úgy döntött, inkább ő megy vissza a gyerekhez. Abdullah Alsoaan 51 éves fogorvos az ENSZ segítségével érkezett Németországba, ahol cukorbetegségét kezeltette. Miután látta, hogy a tinédzserek csókolóznak az utcán, úgy döntött nem akarja, hogy lányai itt nőjenek fel.

Amert szintén sokkolta, amikor ötéves fiát azon kapta, hogy erotikus tartalmú műsort néz a tévén. Ebben bizonyítékát látta annak, hogy soha nem tudna alkalmazkodni az európai életmódhoz.

Elveszett vagyon

További kellemetlen meglepetést okozott, amikor meglátta a bolti árakat. Mielőtt kivándorolt, úgy tudta, hogy 500 euró körüli segélyre számíthat. Ez nagyjából meg is felel a valóságnak. Arról azonban fogalma sem volt, hogy a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint Szíriában. Legalább tíz évbe tellene, mire elérhetném a német életszínvonal minimumát - mondja, megegyezve, hogy a nyelvtanulást is megoldhatatlan feladatnak tartja.

Amer 15 ezer dollárnak megfelelő összeget - minden vagyonát - ráköltötte arra, hogy kihozza magához feleségét, fiát és unokaöccsét. Most fogalma sincs arról, honnan teremtse elő a visszaút költségeit. Damaszkuszban állandó ágyúzás hangját hallották és rendszeresek voltak az áramkimaradások, de közvetlen szomszédságuk megúszta a háborút. Meghallhatok ott vagy itt - mondja Amer -, majd kiderül, mi a sorsom.