Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Napról napra csökken az esélye annak, hogy Budapest versenyben marad a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezéséért - tudósította olvasóit az egyik versenytárs városban megjelenő Los Angeles Times. Az amerikai város és Párizs mellett ringbe szálló magyar fővárosban jelentős népi ellenállás bontakozott ki a rendezéssel szemben.

A lap beszámol arról, hogy a Momentum mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy Budapest lakói népszavazáson dönthessenek a jelentkezésről. A Los Angeles Times szerint a már eddig is esélytelennek tekintett városban felfüggesztették az olimpiai reklámkampányt (ezt rosszul tudják, újat nem kötünk - a szerk.) és már a héten visszaléphetnek a jelentkezéstől.

Utazgatnak

Az amerikai sajtóorgánum idézi Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője nyilatkozatát, amelyet az Inforádiónak adott. Eszerint elillant az olimpiai pályázat egységes támogatása, márpedig enélkül Budapestnek nincs esélye Párizzsal és Los Angelesszel szemben.

Eközben a 2024-es játékokra szóló jelentkezési folyamat kritikus szakaszába érkezett. A szeptemberi döntés vészesen közeleg. Ezt megelőzően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai - akik szavaznak a jelöltekről - cikk-cakkban utazgatnak a három város között, hogy alaposan megismerjék azok felkészültségét.

Új lehetőség

A NOB a következő hónapokban hivatalos delegációkat is küld a három jelentkezőhöz, hogy szembesítsék a pályázatukban foglaltakat a rögvalósággal.

Eközben elindult egy új vita is a szervezeten belül. Mivel a három eddigi visszalépés (Boston, Hamburg, Róma) után Budapest elszántsága is kérdésessé vált, felmerült az ötlet, hogy fél év múlva a limai szavazáson két nyári olimpia, a 2024-es és a 2028-as helyszínéről döntsenek.

Más szóval ha két város marad versenyben, mindkettő nyerhet. Egyelőre Los Angeles és Párizs is 2024-re gyúr.