Jövőre csak a rossz és kevésbé rossz lehetőségek közül választhatunk - írja Molnár Iván, a pozsonyi Új Szó hírportálján megjelent publicisztikájában a jövő évi szlovákiai parlamenti választára célozva. Amit a pártok népszerűségi mutatói alapján szinte biztosan kijelenthetünk az az, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak - legalábbis a jelenlegi felállásban - jövőre búcsút intünk.

Egyelőre nem kizárt, hogy a baloldali Smer jövőre is folytathatja a kormányzást, csak a jelenlegi koalíciós partnereit "színesebbekre" váltva. Ha összeállna a szlovák szélsőjobbal, az a szlovákiai magyarság számára felérne egy rémálommal. Ahhoz, hogy a jelenlegi ellenzék kormányt alakítson, legalább 6-7 pártnak kellene egyezségre jutnia.

QP | Quality Placement

Ezt azonban nagyon nehézzé teszi, hogy a mérvadó szlovákiai pártok döntő többsége mögött egymással rivalizáló vállalkozói csoportok állnak, amelyek a pártokon keresztül igyekeznek minél nagyobb állami megrendelésekhez jutni, és beleszólni a jogalkotásba. Így ha a jövőre sikerül is összetákolni egy jobboldali koalíciót, abban eleve kódolva lesz a bukás. És ennek a legnagyobb haszonélvezője újra csak a szlovák szélsőjobb lehet, amely az esetleges előrehozott választásig tovább erősödhet.