A hazai palagáz-kincs ígérete többet ártott a lengyel atomerőmű-építési terveknek, mint a fukusimai nukleáris erőmű-katasztrófa. Két évvel ezelőtt még a megkérdezettek többsége nem kifogásolta a nukleáris energia hazai használatát, de a CBOS közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint az elfordulás most a legmagasabb szintre jutott - 52 százalék ellenzi az atomerőmű tervezett megépítését, és azt csak 35 százalék helyesli. Az ellen pedig, hogy lakóhelye közelében legyen az atomerőmű, 70 százalék tiltakozott. A megkérdezettek 26 százaléka szerint az ország energetikai jövőjét kizárólag a palagázra kellene bízni, és 47 százalék véli úgy, hogy elsősorban erre kellene építeni.

A Warsaw Business Journal viszont ma jelentette, hogy a PGE EJ 1, a legnagyobb lengyel közüzemi szolgáltató, a Polska Grupa Energetyczna (PGE) leányvállalata megkezdi a tárgyalásokat az atomerőmű építése iránt érdeklődő cégekkel, és május végéig ezek során tisztázzák a technikai és jogi kérdéseken túl a leendő erőmű piaci modelljét, a befektetésben való esetleges részvételt, illetve a szükséges hitelek finanszírozását. A leányvállalatot kifejezetten az atomerőmű-programra hozták létre, amelynek keretében két, egyenként 3000 MW-os erőművet építenének, az elsőt 2023-ra, a másodikat 2030-ra. Mint a Reuters emlékeztetett, a PGE figyelmeztette a kormányt, hogy a támogatása nélkül lehetetlen a 15 milliárd dolláros erőművet létrehozni, amit Donald Tusk miniszterelnök is elismert. Sajtóértekezleten közölte, hogy a kormánytámogatás keretében segíteni fognak a szükséges pénzforrások megtalálásában is.

A kormányfő már többször is állást foglalt ebben az ügyben, hangsúlyozva, hogy nincs ésszerű alternatívája az atomenergiának - de nincs szükség sietségre. Krzysztof Kilian, a PGE elnöke szerint kétséges, hogy sikeresen végigvihető-e párhuzamosan a nukleáris és a palagáz-program. A szakértők számára az súlyosbítja a dilemmát, hogy mindkét forrás nagyjából egy időben, mintegy tíz év múlva jutna el az ipari hasznosításig.

A következő években az atomerőmű-építés és a palagáz-kitermelés óriási beruházásai nélkül is hatalmas összegekre lesz szüksége a lengyel energiaiparnak. A villanyerőművek blokkjainak ugyanis több mint 70 százaléka 30 évesnél öregebb, 15 százalékuk pedig 50 évnél is régebben működik.