Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Markus Söder Bajorország miniszterelnöke, a CSU elnöke elismerte, hogy a CDU/CSU pártszövetség elveszítheti a szeptember végi parlamenti választásokat, de arról mindenképpen le kell mondania, hogy kényelmes többséget szerez a Bundestagban – írja a Bloomberg. Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Forsa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint egy hónappal a szavazás előtt a szociáldemokrata SPD átvette a vezetést a pártok versenyében a CDU/CSU pártszövetség előtt.

Öt évvel ezelőtt, 2017-ben volt egy hasonló pillanat, ám Angela Merkel vezetésével végül simán nyert a konzervatív blokk. A nagy különbség, hogy az az év elején történt, nem néhány héttel a választás előtt, és ahhoz kapcsolódott, hogy az SPD megválasztotta Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét kancellárjelöltjének. Ez tavasszal egy-két hónapra lendületet adott a pártnak. Most Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje (képünkön) magasan a legnépszerűbb jelölt erre a posztra. Armin Laschet, a CDU/CSU és Annalena Baerbock, a Zöldek indulója számos hibát követett el, míg Scholz a németek ízléséhez igazodóan hibátlan, bár nem túl izgalmas kampánnyal menetel előre.

A Forsa felmérése az SPD-t 23 százalékon mérte, a CDU/CSU-t, amely néhány hete még 30 százalékon állt 22 százalékon. A legfontosabb üzenet talán az, hogy ennek az intézetnek a sok év óta készülő közvélemény-kutatását utoljára 2006-ban vezették a szociáldemokraták. Egy másik felmérés is döntetlenre hozta ki a két éllovast. A Zöldek egy százalékpontot veszítve népszerűségükből 18 ponttal állnak a harmadik helyen. Ezzel folytatódik népszerűségük lemorzsolódása. A liberális FDP tartja 12 százalékos várható szavazati arányát. Ezek a számok azt mutatják, hogy egy SPD-Zöldek-FDP pártkoalíciónak Scholzcal mint kancellárral az élén meglenne a kormányzáshoz szükséges többsége.

Merkel nyugodt

Angela Merkel kancellár, aki 16 év után távozik a politikából, nem tulajdonít jelentőséget a közvélemény-kutatási fordulatnak. „Minden nap keményen fogunk dolgozni azon, hogy jó eredményt érjünk el, nem nézegetjük állandóan a felméréseket” - mondta reagálva az új helyzetre. A közélet iránt érdeklődők azonban nagyon sok politikustól, nagyok sokszor hallhatták már ugyanezt a szöveget, amikor a felmérések a pártja nézőpontjából kedvezőtlen kilátásokat mutattak.

Söder beindította a riogatást. A választás immáron arról szól, hogy ki lesz Merkel utóda - fejtegette. Szerinte ha Scholz kerül a kancellári székbe, akkor fel fogja puhítani a költségvetést, „brutálisan eladósítja” az országot, feladja az egyensúlyi büdzsé követelményének teljesítését és „masszív” adóemelések jönnek. Ezzel arra utal, hogy a szociáldemokrata kancellárjelölt, aki nem mellesleg Merkel jelenlegi kormányának pénzügyminisztere, lazább költségvetési politikát ígér, növelné a gazdagok adóját, megfontolná a vagyonadó bevezetését, miközben a kevésbé jómódúak adóját mérsékelné.

Fontos lépés Södertől, hogy teljes támogatásáról biztosította a CDU/CSU kancellárjelöltjét, annak ellenére, hogy Laschet rendkívül népszerűtlen a szavazók körében. Ezzel kizárta, hogy esetleg a kampány hajrájában a helyére lépjen, amit a konzervatív politikusok egy része látva a választási vereség lehetőségét – ami több tucat parlamenti képviselői hely elvesztésével járnak a CDU/CSU padsoraiban –, szorgalmaz.