A lengyel ellenzék legnagyobb pártja, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) egyik szenátora, Marcin Bosacki lényegében megerősítette azokat spekulációkat, amelyek szerint Donald Tusk egykori miniszterelnök, az Európai Tanács volt elnöke, jelenleg az Európai Néppárt elnöke esetleg visszatérhet a hazai politikába - írta a gazeta.pl.

Szerinte Tusk beszélgetett néhány politikussal a saját jövőjéről, és a „Polgári Platformban nincs olyan személy, aki ne akarná visszatértét”. A szenátor személyesen nem beszélt Tuskkal erről a témáról, de „ismer olyan személyeket, akikkel Tusk éppen erről beszélgetett”. Szerinte a néppárti elnök társainak azt a kérdést tette fel, mit gondolnak arról, hogy ha hivatali ideje lejár jelenlegi tisztiségében, akkor nem indulna újra a néppárti elnökségéért?

Persze ha Tusk hazatérne, felmerül, hogyan illeszkedhetne be a PO vezetőségébe. A szenátor szerint ez a feladványt gyorsan meg kellene oldani, mert a pártjának minél előbb be kellene fejeznie a belső vitákat. Az elmúlt időszakban jelentős politikusai hagyták ott a PO-t, és egyre gyakrabban kerül szóba, hogy Varsó főpolgármesterének, Rafal Trzaskowskinak kellene átvennie a párt vezetését.