Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög állam csődjének fogja értékelni a Fitch Ratings hitelminősítő azt is, ha az ország adósságainak magánhitelezői önként tovább folytatják az ország finanszírozását, azaz kényszer nélkül vállalják, hogy lejáró görög kötvényeik helyett újabbakat vásárolnak. Ennek megfelelően a fizetésképtelenségnek megfelelő szintre fogja rontani a görög adósságok besosorolát - jelentette a Reuters. A Fitch elhatározása órákkal előzi meg a görög parlament bizalmi szavazását, amelyen eldől, hogy megmaradt-e a szocialista kormánytöbbség, így az átalakított kabinet el tudja-e kezdeni az igen népszerűtlen ötéves megszorító program és privatizáció végrehajtását. Ez utóbbi feltétele annak, hogy az EU és az IMF újabb kedvezményes hitelcsomagot állítson össze az országnak, amelynek finanszírozásában azonban számolnak a magánhitelezők önkéntes részvételével.

A Fitch egy hónappal ezelőtt három lépcsővel, B pluszra rontotta le a görög adósságokra adott minősítését. Akkor arra figyelmeztetett, hogy a magánhitelezők követeléseinek meghosszabbítását fizetésképtelenségként fogja értékelni, de nem cizellálta álláspontját azzal, hogy mit tesz akkor, ha a hosszabbítás tényelegesen és valóságosan önkéntes lesz. Az S&P június közepén rontotta CCC-re B-ről a maga osztályzatát, és szintén jelezte, hogy a tartozások átalakítását csődnek tekintené. A Moody's Caa1 szinten jegyzi a görög papírokat, ami azt jelenti, hogy 50 százalékos esélyt ad az állam bedőlésének.

A Fitch szükségét látta az USA megfenyegetésének is: az ország adósságaira adott besorolását negatív kilátásokkal fogja számon tartani, ha a törvényhozás augusztus 2-áig nem emeli meg a szövetségi kormány hitelfelvételi plafonját. Ha a kormány nem tudná kifizetni az augusztus 15-én lejáró kuponokat, akkor a korlátozott államcsődnek megfelelő szintre vinné le besorolását. A Fitch ugyanakkor jelenleg nem tartja valószínűnek ennek a negatív forgatókönyvnek a megvalósulását. A Fitch az egyetlen hitelminősítő, amely az amerikai adósságok besorolásának rövid időn belüli lerontásával fenyeget.