A bécsi rendőrség szerint mintegy 80 ezer, míg a tiltakozást szervező szakszervezetek szerint körülbelül 100 ezer ember vett részt azon a június 30-i tüntetésen, amely a Sebastian Kurz vezette konzervatív néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali szabadságpárt (FPÖ) alkotta koalíció munkaügyi törvénytervezete ellen irányult - olvasható a portálon.

A módosító keretében a hivatalosan előírt munkanapot a jelenlegi 8 órásról 12 órásra terjesztenék ki, míg a 40 órás munkahetet 60 órányira "nyújtanák meg".

Kurz kormánya azzal érvelt a javaslat mellett, hogy a vállalkozások számára nagyobb rugalmasságot kell biztosítani. Az eredeti törvényjavaslat ugyanakkor olyan felzúdulást okozott az ellenzék körében, hogy a kabinet végül csak azzal a kitétellel terjesztette be, hogy a 12 órás munkanap önkéntes hozzájáruláshoz kötött és a munkavállalók következmények nélkül visszautasíthatják a túlóráztatást.

A javaslatról lényegi eleméről azonban nem mondtak le, s tiltakozások ellenére várhatóan már csütörtökön átnyomják azt a parlamenten.

Annak ellenére, hogy már létezik egy olyan záradék, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy napi 10 órát és legfeljebb heti 50 órát foglalkoztassák munkatársaikat, a napi 8 órás munkaidőt rendszerint igen szigorúan veszik Ausztriában. Például a jellemzően nagy időbeli rugalmasságot követelő filmforgatásokat is le szokták állítani a nyolcadik óra letelte után.

Címlapfotó: Stocksnap