A mai informális EU-csúcs előtt egymást érik a találgatások azzal kapcsolatban, mire juthatnak Európa vezetői a kontinens válságának kezelésével kapcsolatban. Németország ugyan várhatóan ma még nem adja fel ellenállását a közös európai kötvények kibocsátásával szemben - ezek fedezetét ugyanis elsősorban a kontinens legerősebb gazdaságának kellene biztosítania -, ám hosszabb távon nem kerülheti el a kapitulációt.

A németek azt kockáztatják, hogy az örökös ellenkező, a Mr. No szerepkörébe kényszerülnek, amivel az összes többi szereplő akarata ellenére megakasztják a játékot - elemzi a helyzetet Elisabeth Afseth, az Investec pénzügyi szolgáltató cég szakértője. Keményen ellenezni fogják a közös kötvények kibocsátását és azokat az intézkedéseket, amelyekkel megemelhető az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) tőkeereje, például azt, hogy az ESM banki jogosítványokat kapjon, illetve közvetlenül hitelezhessen pénzintézeteknek.

Ezek a javaslatok el fognak hangzani a mai találkozón, az utóbbi, az ESM megerősítése ráadásul sürgős lenne. Miután az IMF és az OECD is csatlakozott ahhoz a kórushoz, amely a fiskális stabilitás biztosításával járó terhek megosztását sürgeti az eurózónában - ennek egyik legerősebb eleme lenne az eurókötvények kibocsátása -, Berlin majd hogy nem egyedül maradt ellenkezésével. Ugyanakkor közelebb kell kerülnünk a szakadék széléhez - az euró összeomlásához -, hogy a német politikusok a sok nem után mondjanak egyetlen igent.