A svájci gazdaság a korábban prognosztizáltnál jobb bőrben lehet, a fogyasztók legalábbis optimistábbnak tűnnek.
Decemberben 0,92 pontra nőtt a UBS által számított svájci fogyasztási index, a novemberben 0,78 pontra csökkent értékről - jelentette a Reuters. A mutatót az alindexek közül a kiskerforgalom élénkülése és az újautópiac lendületes növekedése segítette feljebb.

A svájci nagybank elemezői szerint nem zárható ki, hogy az index már túl van a mélyponton és az év folyamán javul majd a fogyasztói bizalom.

Mindez az eddigi prognózisokhoz képest jobb képet fest a svájci gazdaságról, hiszen a továbbra is erős frank az export visszafogásán keresztül jelentős lassulást vártak a szakértők. A svájci jegybank (SNB) 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, de vannak olyan elemzők, akik az első félévre recessziót sem tartanak kizártnak. A UBS jelentését megelőzően már voltak ugyanakkor pozitív jelek, a feldolgozóipari termelés is magához tért decemberben.

A fogyasztás múlt havi alakulásához visszatérve a UBS adatai szerint a fogyasztással kapcsolatos optimizmust részben az támasztja alá, hogy a kiskereskedelmi forgalom reálértéken éves összevetésben közel 2 százalékkal nőtt, ráadásul a keresletet a bevándorlás is erősítette. Svájcba ugyanis jelentős számú szakember érkezett az eurózóna tagországaiból - az állandó lakosság 1,2 százalékkal nőhetett 2011-ben a 2010-es 1,1 százalék után -, támaszt adva az ingatlanpiacnak és a gazdaság egészének is. A UBS arra számít, hogy ez a bevándorlási trend és annak pozitív hatásai az idén is fennmaradnak.