Pete Buttigieg, az Indiana állambeli százezer lakosú South Bend városának polgármestere a 2020-as amerikai elnökválasztás eddigi egyik legnagyobb meglepetése - véli Bruce Katz, a Drexel Egyetem Nowak Metro Finance Labjának alapító igazgatója, aki a Financial Timeson  (FT) jelentetett meg cikket a Demokrata Párt 37 éves elnökjelölt-aspiránsáról. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Pete polgi, ahogyan a legtöbben emlegetik nehezen kiejthető neve miatt, vezet a versenyben Iowa és New Hamshire államokban, amelyekben az első előválasztások lesznek.

Dwight Eisenhower és Donald Trump kivételével a modern kori amerikai elnökök vagy alelnökként, vagy szenátorként, vagy egy-egy állam kormányzójaként szereztek politikai tapasztalatokat, nem pedig egy viszonylag kis város vezetőjeként. Bár ezt nem tudja felmutatni Buttigiegnak van mire büszkének lennie: elvégezte a Harvard Egyetemet, Rhodes ösztöndíjas, korábban a McKinsey pénzügyi szolgáltató cégnél dolgozott tanácsadóként, afganisztáni veterán, emellett nyíltan vállalja, hogy meleg.

Pont ez kell a népnek!

Az FT szakírója szerint azért lehetne a legjobb elnökjelölt Pete polgármesterből, mert az amerikai választók egyre inkább azt várják az országuk vezetőitől, hogy úgy irányítsák az USA-t, mint egy várost. Más szóval a választott tisztségviselőknek problémamegoldóknak kell lenniük. A polgármesterek inkább pragmatikusan viselkednek, mint valamelyik politikai oldalnak elkötelezetten. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek horizontálisan kell gondolkodniuk: egymás mellett, egymással összefüggésben kell kezelniük olyan ügyeket mint lakhatás, a környezetvédelem, a közlekedés. Ez más mint egy állam irányítása, ahol a vezető vertikálisan szervezető bürokráciákat irányt.

A legjobb polgármesterek összehozzák a vállalati, a jótékonysági és az akadémiai, egyetemi vezetőket, hogy megtalálják egy-egy feladat pénzügyi és tartalmi megoldásának összhangját. Az emberek empátiát várnak a polgármesterektől a közös gondjaik, a bűnözés, a kábítószer-fogyasztás vagy hajléktalanság visszaszorítása iránt. A helyi vezetőknek olyan hagyományos kihívásokra is válaszolniuk kell, mint a szegénység, és olyan újakra is, mint a klímaváltozás vagy a digitális forradalom.

Válasz a globalizációra

Buttigieg tevékenysége arra utal, hogy képes lehet választ adni az amerikaiak legnagyobb gondjára, arra, hogy miként segítse a közösség, a társadalom a globalizációban magára hagyott városokat és kistelepüléseket. Egy olyan város polgármesterévé választották, amelyet 56 éve magára hagyott korábbi gazdasági támogatója, a Studebaker autógyár. A helyieknek új célt és megélhetést kellett keresniük maguknak. Pete polgi kitalálta erre a "béta város" koncepciót, amely az új technológiák felkarolásán és olyan tevékenységek támogatásán alapul, mint az életfogytig tanulás.

South Bend, amely a Notre Dame Egyetem székhelye, ennek szellemében alakult át. A Studebaker üzemébe startup és fiatal vállalatok települtek, amelyeket helyi vállalkozók, tehetségek alapítottak az egyetem támogatásával. A polgármester egyik kiemelkedő programjában ezer elhagyott épületet romboltak le és építettek a helyükön újakat ezer nap (három év) alatt. Buttigieget képzettsége, katonai múltja és korábbi karrierje felkészítette arra, hogy értse az olyan újdonságokat, mint a mesterséges intelligencia, a robotizáció vagy a genetika.

Fordított irány

Indulásával olyan jelöltaspiráns jelent meg a színen, aki megfordíthatja az állam működésének hagyományos irányát. Átadhatja a központtól a kezdeményezést a helyi szintnek: a helyi innovációhoz kapcsolódhatnak a központi programok a megszokott fordított irány helyett. Ez lehetővé teheti, hogy a helyi vezetők központi források segítségével valósítsák meg a helyi igényekre válaszokat adó programjaikat. Hozzáértésével és céltudatosságával, a kiszámíthatatlan, impulzív Donald Trump elnök ellenpontja lehet - véli az FT cikkírója.

A demokraták előválasztási versenyének kimenetele persze egyelőre előreláthatatlan. Az első két államban elért eredmény nem meghatározó és a felmérések szerint Pete polgármester kevésbé népszerű versenytársainál a fekete és a latin szavazók körében, akik támogatása nélkül egyik induló sem válhat elnökjelöltté. Michael Bloomberg indulása, aki szintén polgármesteri háttérrel - három cikluson vezette New York városát - vágott neki a küzdelemnek, felforgathatja a versenyt. Buttigieg feltűnése azonban arra utal, hogy a városi vezetők, a polgármesterek hozhatják el az USA nemzeti szintű vezetésének megújulását.