Miközben Franciaország és Spanyolország egyes részein is rekordmagas hőmérsékletekkel járó hőségtől szenvednek az ott élők, egy még aggasztóbb jelenségről érkezett hír a Földközi-tengerről – derül ki a Bloomberg cikkéből. A Baleár-szigeteknél úszó bóján lévő hőmérő 29 Celsius-fokos vízhőmérsékletet mért, ami azt jelenti, hogy az extrém szárazföldi forróság beindított egy tengeri hőhullámot is – véli Melanie Juze, a helyi tengerkutató intézet munkatársa.

Soha nem volt ilyen erős tengeri hőhullám az évnek ebben a szakaszában – mondja a kutató. Különösen komoly probléma, hogy a Balti-tenger hőmérséklete június 19-én 26 Celsius-fok volt. A tengeri hőhullámok viszonylag ritkák, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első ezzel foglalkozó tanulmányok csak 2013-ben jelentek meg. Ezekből azonban kiderült, hogy a globális felmelegedés önmagát erősítő folyamatának fontos elemei.

Felborul a hőháztartás

A tengerek funkciója ezzel kapcsolatban, hogy elnyeljék a légkör magasabb hőmérsékletét, ám ha ezt lesznek képesek a jövőben megtenni, akkor tovább erősödik a felmelegedés, ami még inkább emeli a vízhőmérsékletet, ami tovább rontja a hőelnyelő képességet stb. A tengeri hőhullámok gyorsabban változnak, mint a szárazföldiek – mondja Luke Harrington, az Új-Zélandi Klímakutató Intézet munkatársa.

A tudósok szerint az óceánok 1970 óta elnyelték az üvegház hatású gázok okozta légköri felmelegedés 93 százalékát. Ugyanakkor az 1990-es évek óta nem tudnak annyi szén-dioxidot elnyelni, amennyi a légkörbe került. Mindennek azért van jelentősége, mert ezek függvényében kalkulálható, milyen gyorsan melegszik fel a jó öreg Föld bolygó. A jelenség annyira nyilvánvaló, hogy az óceánkutatók között nincsenek klímaváltozás-szkeptikus kutatók.

Az ökoszisztéma gazdasági hatása

A tengerek felmelegedésének gazdasági hatásáról több mint tíz éve jelennek meg publikációk. Például a Maine-i öbölben 2012-ben egy tengeri hőhullám kipusztította a homárpopulációt, ami hosszabb távú következtetések levonására késztette a tudósokat. Erre a jelenségre hivatkozva hívták fel a figyelmet arra, hogy tanulmányozni kell az alkalmazkodási lehetőségeket, amelyek segítségével fenntartható a tengeri ökoszisztéma.