Hétvégére kormányülést hívtak össze, de egyelőre nem tudni milyen lépéseket tesznek. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli uniós csúcsra utazik - olvasható a portálon.

Csütörtökön délelőtt 10-kor járt le a határidő, amit Madrid adott Barcelonának arra, hogy tegyen le Katalónia elszakadásáról, és tegye világossá, kikiáltotta-e Carles Puigdemont katalán elnök a múlt héten a függetlenséget. A tartomány kormánya továbbra is tartotta magát a katalán elnök múlt heti, kétértelmű beszédéhez, lebegtetve a függetlenség kimondását.

Puigdemont a spanyol kormányfőnek, Mariano Rajoynak küldött levelében jelezte, hogy a parlamentjük nem szavazott a függetlenségről. Viszont kijelentette: " ha folytatódnak Madrid elnyomó lépései", akkor szavazást tartanak a katalán parlamentben az azonnali elszakadásról.

Puigdemont az utolsó pillanatig kivár az egyértelmű állásfoglalással, így továbbra is október 10-i beszéde érvényes. Eszerint Katalónia a Madrid által el nem ismert október 1-jei népszavazással felhatalmazta a katalán kormányt, hogy deklarálja a függetlenséget, amit Puigdemont megtett, majd azonnal felfüggesztette a nyilatkozat érvényesítését, tárgyalásokra szólítva fel Madridot.

A spanyol kormány erre csak akkor lenne hajlandó, ha Puigdemont elállna a függetlenségtől. Ismételten felszólította a katalán kormányzatot a helyzet tisztázására, illetve leszögezte, vissza kell térni a törvényességhez, ami megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet.

Madrid már múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy ha Puigdemont nem teszi világossá álláspontját, vagy pedig a függetlenséget jelenti be, akkor elkezdik átvenni a katalán vezetés jogköreit. Ezt az alkotmány 155. paragrafusa az államrend megdöntésének szándéka esetén engedne meg, ami a katalán kormány felfüggesztését és Madrid központi irányítását jelentené Katalóniában.