"Háborús helyzettel állunk szemben, ugyanakkor hazánk és Európa történelme fordulópontjával is" - vélte a miniszterelnök, aki megerősítette Franciaország támogatását "az ukrán néppel, amely szörnyűséges pillanatokat él át". "Vlagyimir Putyin a háborút választotta" - tette hozzá Jean Castex a képviselők előtt, akik közül a kormánypártiak többsége az ukrán zászló kék-sárga színeinek megfelelő szalagot viselt.

A képviselők hosszan és állva tapsolták meg Vadim Omelcsenkót, Ukrajna párizsi nagykövetét, aki a karzaton foglalt helyet.

A francia miniszterelnök szerint "az orosz elnök úgy döntött, hogy meg akarja változtatni a történelem menetét, és vissza akar térni ahhoz a helyzethez, amely a Szovjetunió vége után állt fent", mégpedig "egy 44 millió lakosú ország legitim kormányának megdöntése által". Ez "az első felvonása annak a válságnak, amely hosszú lesz" - figyelmeztetett a kormányfő.

Jean Castex megerősítette, hogy a francia hadsereg nem avatkozik be Ukrajnában, de "a NATO tagjaként valószínűleg katonailag is elkötelezné magát kelet-európai szövetségesei védelmében, ha a konfliktus túlterjedne Ukrajna területén az észak-atlanti szövetség tagállamai felé".

Katonai és gazdasági segítséget nyújtanak

Bejelentette, hogy Franciaország 300 millió euróra emeli az Ukrajnának nyújtandó azonnali gazdasági segítség összegét, valamint katonai felszerelést és üzemanyagot szállít, beleértve fegyvereket is, az ukrán hadseregnek. Megerősítette, hogy mindazon személyek vagyonát és gazdasági forrásait, akikre Vlagyimir Putyin hatalma támaszkodik, a francia kormány befagyasztotta. A kormányfő szerint eddig 476 személy szerepel a listán, köztük az orosz elnök és külügyminisztere, Szergej Lavrov.

A francia kormány támogatási programot is előkészít azon mezőgazdasági és ipari szektorok számára, amelyeknek el kell szenvedniük a válság következményeit - mondta Jean Castex.

Gérald Darmanin belügyminiszter eközben jelezte, hogy eddig mintegy száz ukrán menekült érkezett Franciaországba, részben a Párizshoz közeli Beauvais repülőterére, mások pedig gépkocsival délkeleti irányból. A tárcavezető a prefektusokkal a menekültek fogadásáról tartott egyeztetés után nyilatkozott a sajtónak. A kormány azt kérte kedden az önkormányzati vezetőktől, hogy tudassák a prefektusokkal, milyen megoldások és kezdeményezések állnak rendelkezésre egyes településeken annak érdekében, hogy elő lehessen készíteni az ukrán menekültek érkezését, a franciaországi ukrán diaszpóra ugyanis viszonylag kicsi, alig 17 ezer embert számlál.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.